E-sport, er det en sport da?

Ting begynte å skje for esport i 2012. Selv om mange før den tid drev med sporten i uorganisert eller organisert form var det like fokus på det. I dag har Norge to egne ligaer, Telenorligaen og Altiboxligaen. I dag er det også gode muligheter for å drive med esports betting.

E sport

Allerede i 2014 fikk Norge sin første esportliga, Gamer.no, med over 1590 spillere. Året etter skiftet den navn etter å ha landet en sponsoravtale med Telenor, til Telenorligaen. Sponsingen førte til økte inntekter og ikke minst økte premier som nå gikk opp til 290 000 kr. Samme år kom også TV2 på banen med sin egen liga, Altiboxligaen. Her er det 110 spillere som konkurrerer om potten på 180 000 kr med live sendinger flere ganger i uken.

Spillene

Counter Strike: Global Offensive

CS:GO er det mest utbredte esportspillet og ble lansert i 2012. Spillet er et førstepersonsskytespill og man kan bli med på et av to lag, enten med terroristene, eller med counter terroristene. Begge lag har forskjellige mål og det gjelder å oppnå dette før alle spillerne på eget lag har død. Spillet har forskjellige måter å belønne gode esport spillere på. Gjør man det bra vil man tjene mer penger som man kan bruke på å kjøpe nye våpen eller utstyr som kan hjelpe deg til å avansere.

League of Legends

LoL ble utgitt i 2009 og er det mest populære flerspiller kampsillet på nett. Spillet er viktig både i norske og internasjonale konkurranser. Spillet er veldig inspirert av DotA og har blant annet et kart fra DotA med. Spillet går ut på å ødelegge motstanderens Nexus, en gjenstand som er gjemt på deres base, samtidig som man forhindrer i at en egen nexus blir ødelagt. Det finnes ulike måter å kjempe i LoL på, men det mest vanlige er at man er 5 spillere på hvert lag.

Overwatch

Overwatch er også ett av de største spillene og er i likhet med Counter Strike: global Offensive et førstepersonsskytespill. Spillet ble lansert i 2014 av Blizzard Entertainment. Spillet finnes med 4 forskjellige modus hvor man normalt har 12 spillere fordelt på 2 lag. Spillet krever god kommunikasjon innad i laget siden alle spillerne har ulike kvaliteter som tilsammen kan utgjøre en god hær med Heroes.

StarCraft II

Spillet ble vist frem allerede i 2007, men ble ikke tilgjengelig på markedet før i 2010. Spillet er et strategispill hvor det gjelder å bygge en hær av rasen din som både kan forsvare seg og angripe andre. Spillet minner om klassikeren Warcraft 2, men det finnes noen viktige forskjeller. En av disse er at i Warcraft hadde alle rasene like egenskaper, mens i StarCraft II skiller rasene seg fra hverandre.

DotA 2

Dota slekter til Warcraft III spillene og ble lansert i 2011. I spillet har man to lag med ti spillere på hvert. DotA stater med at man må utvinne ulike resurser som gull slik at man kan utvikle karakterene til de ulike spillerne. Gull kan man tjene på ulike måter, som for eksempel å drepe motstandernes creeps, motstanderne eller ødelegge bygningene deres.

Heartstone: Heroes of Warcraft

Heartstone er et kortspill og ble gitt ut i 2014. Spillet er i utgangspunktet ikke noe man betaler for, men man kan kjøpe seg innhold. Når man starter spillet har man 30 kort og 1 poeng. Begge spillerne har også 30 liv og hovedpoenget med spillet er å få motstanderen ned i 0 liv. Jo flere poeng man samler i løpet av en runde gjør at man kan bruke forskjellige typer kort som er mer effektive.

Telenorligaen

Telenorligaen tok over for Gamer.nos liga og med en pengesterk sponsor fikk man muligheten til å gi esport en mye større bredde. Ligaen har 5 divisjoner og det gir gode muligheter for nybegynnere til å drive med organisert esport. Hver lørdag og søndag er det konkurranser som streames på nett i spillene League of Legends, Hearthstone, Counter-Strike: Global Offensive og StarCraft 2. Men, hver uke er det over 300 konkurranser som spilles.

Det finnes flere norske spillere som gjør det sterkt i Esport internasjonalt. en av dem er Hicham Chahine som er sjef for et av verdens beste esportslag, Ninjas in Pyjamas. Laget har 22 spillere og flere av disse tjener opp mot 2 millioner kroner i året på å konkurrere i esport. Sporten krever mye reising, og det er ikke uvanlig med over 200 reisedøgn i året. Laget har hovedbase i Sverige, hvor sporten inntil videre er litt mer populær enn i Norge.

E sports betting

De aller fleste betting sidene på nett tilbyr et godt utvalg av odds på esport. En av de bettingsidene er Unibet. Her får du full tilgang på odds på Counter-Strike, League of Legends og DotA. Med tilgang til flere forskjellige ligaer har du også mulighet til å satse på norske lag og spillere. For å spille esport betting på Unibet trenger du en spillerkonto og den åpner du slik:

Hans Nielsen

247 Artikler