Skattesnyt i Spania – Hvorfor skjer det?

I forrige uke kom det fram at de spanske skattemyndighetene i Madrid har anklaget Cristiano Ronaldo for å ha undratt skatt for 14,7 millioner Euro. Helt presist dreier det seg om Ronaldos kommersielle rettigheter mellom 2011 og 2014 som ikke er rapportert inn i det spanske skattesystemet.

Dette er bare en av mange saker vedrørende fortballstjerner i Spania, så vi har tenkt å se nærmere på hva som foregår i Madrid og Rarcelona.

Beckham-loven

Bakgrunnen for disse skattesakene finner vi tilbake i 2004, da den såkalte «beckham-loven» ble opprettet. Den går ut på å gi lavere skattetrekk til talentfulle utlendinger for å gjøre det attraktivt å jobbe i Spania. David Beckham var en av de første utlendinger i Spania til å utnytte ordningen og den ble derved oppkalt etter den engelske frisparkspesialisten.

Beckham Real Madrid

Loven betød at innkomster tjent utenfor landets grenser var skattefrie, mens skattetrekket på den øvrige inntjeningen lød på lave 24,75%. Den gjaldt kun for folk som tjente over 600.000 euro, og det faktiske skattetrekket for dem er 56%.

Det var selvfølgelig et viktig redskap for de spanske fotballklubbene når de skulle tiltrekke seg store stjerner og Cristiano Ronaldo kunne selv utnytte loven da han gikk fra Manchester United til Real Madrid i 2008.

På grunn av finanskrisen på slutten av forrige tiår som rammet Spania hardt, ble loven endret den 1. januar 2010. Etter dette var det ikke lenger mulig for utlendinger med en personlig innkomst over 600.000 euro å benytte seg av de lave skattetrekkene, og derfor har de store klubbene i samarbeid med agentene funnet alternative løsninger så spillerene fortsatt kan motta brorparten av lønningene sine.

Disse løsningene går ut på at klubbene innbetaler en prosentandel av lønningene på skjulte konti i skatteparadiser som for eksempel Panama eller de Britiske Jomfruøyene, der skattereglene er betydelig anderledes. Det er ikke første gang de spanske storklubbene er innvolvert i saker som dette, men det får en god del mer omtale når det omhandler superstjernen Cristiano Ronaldo.

I fjor var det Messi

Listen av lignende saker har vokst seg stor de siste årene, der mange av fotballens beste spillere er blitt anklaget for fusk. I fjor var det Messi som sto i skuddsonen etter lekkasjen av Panama-papirene.

Faktisk ble Barcelona-stjernen dømt for tre tilfeller av skattefusk, noe som resulterte i en dom på 21 måneder i fengsel. Men loven i Spania sier at man ikke skal sone om en dom er på under 2 år, og dermed slapp Messi billig unna. Det samme vil mest sannsynlig skje med Ronaldo, om han skulle bli dømt.

Messi barcelona

I følge Messi lå ansvaret på faren Jorge messi som sto for papirarbeidet. Det er helt naturlig at spillere har andre som tar seg av sånt, men det er vanskelig å tro på at han ikke var klar over at fusket fant sted.

Ronaldo og Messi er ikke de eneste

Før Messi igjen var det lagkameraten Javier Mascherano som sto anklaget. Han unnskyldte seg med at han kun fulgte rådgiverene sine anbefalinger, og at han ikke forsto seg på skattereglene. Det er godt mulig at det er riktig, men det er selvsagt ingen unnskyldning. Han slapp unna med ett års fengsel samtidig som at han måtte betale en bot på 6 millioner kroner.

Tidligere har stjerner som Xabi Alonso, Angel Di Maria, Samuel Eto’o og Radamel Falcao hatt lignende problemer i de spanske toppklubbene, og Ronaldo er helt sikkert ikke den siste som blir oppdaget i å fuske med inntektene.

Disse skattesakene dreier seg for øvrig ikke kun om fotballspillere. Den spanske tennisstjernen Rafael Nadal som nettopp vant sin tiende French Open-tittel, har gjentatte ganger hatt problemer med de spanske skattemyndighetene. Nadal hadde et firma registrert i Baskerland som har modtatt en stor del av inntektene hans, men i 2012 ble han tvunget til å flytte det til de Baleariske øyene hvor han selv bor.

Alonso feirer med spansk flagg

Formel-1 føreren Fernando Alonso har også hatt sine problemer med skattevesenet. Han var tidligere bosatt i Sveits, men da han skulle flytte tilbake til Spania skulle han betale omtrent 550 millioner kroner i skatt. Han uttalte i den forbindelse at han betalte sin skatt med glede, men det har i etterkant vært tvil om han betalte alt som han skulle.

Hva betyr det?

Selvom fotballstjernene blir dømt til relativt lange straffer så er det tvilsomt hvor stor inflytelse det kommer til å ha. Som beskrevet slipper man å sone bak lås og slå om dommen er på under 2 år, og frem til nå har det kun vært tilfellet.

Det er vanskelig å forestille seg at Ronaldo vil få en straff lengre enn 2 år, men en saftig bot vil han nok måtte regne med. Men problemer med å betale den blir det neppe. På grunn av den dårlige spanske økonomien og høye arbeidsledighetstall blir disse sakene sett på med forakt av den spanske befolkningen.

I det siste har Ronaldo, Messi, og de andre fotballstjernene startet med å forhandle deres kontrakter i nettolønn, og på den måten dytter de ansvaret for at skatten blir betalt riktig over på klubbene. så la oss håpe ingen spillere går glipp av El Clasico i fremtiden fordi de er i fengsel.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1477 Artikler