Det er tiden på året hvor spillere jakter nye klubber, og mange ser seg om etter nye utfordringer på fotballbanen. Et alternativ som blir mer og mer populært for unge norske spillere, er satsing på college-fotball i USA. Vi har tatt en prat med Alex Horwath(tidl. Brann) og Kris Devaux(Bryne). Sammen har de startet College Football Consultants, en organisasjon som hjelper unge norske spillere å realisere drømmen om en hverdag som college-spiller på et universitetene i USA.
Profesjonell treningshverdag
Begge er tidligere NCAA div. 1 spillere i hjemlandet, og har i sitt første år allerede rukket å hjelpe en rekke spillere videre i seriesystemet i USA. Med sin kunnskap og erfaring fra både norsk og amerikansk fotball har de gode forutsetninger for å legge til rette for de som ønsker å utforske denne muligheten.
«Den profesjonelle tilnærmingen til sport, med topp fasiliteter, profesjonelle trenerteam og gode forberedelser gjør at spill i college-ligaene gir samme følelsen som å spille i en av de europeiske toppligaene. Her får man en smakebit av hva det vil si å være en toppidrettsutøver på heltid, på et tidspunkt av karrieren hvor man kanskje egentlig er for ung. Dette gir både erfaring og motivasjon, samtidig som det kan være det som skal til for at en spiller som er oversett av klubben sin, eller ikke har hatt en forventet utviklingskurve virkelig skal blomstre» forteller Devaux.
Selv kom han motsatt vei til Norge for noen år siden, og kjenner flere deler av fotball-Norge godt etter opphold i blant annet Strindheim, Bærum, Hønefoss og Bryne. I tillegg har 27-åringen vist seg frem på treningsfeltet til både Ranheim og Rosenborg ved flere anledninger. Nå vil han sammen med keeper-kollega Horwath som frem til i år tilhørte Brann, sørge for at norske spillere kan få muligheten til å trene under profesjonelle forhold i 4 år, og i tillegg komme ut med en betalt bachelorgrad fra universitetet.
«I tillegg til en topp treningshverdag, vil man kunne få oppleve en ramme rundt kampene som få norske 19-år gamle fotballspillere har sett maken til. College-kampene sendes på TV og fjorårets tilskuersnitt for UCB-UCLA lå på 15896 tilskuere. Og det virker som det bare blir mer og mer populært»
Det store målet for mange er at man gjennom gode prestasjoner kan klare å nå en MLS-draft og sikre seg kontrakt med en av de store klubbene i MLS. Flere norske unggutter har klart dette tidligere.
22-år gamle Øyvind Alseth er klar for MLS-laget Toronto. Den tidligere RBK-junioren har også spilt for Byåsen i Norge. pic.twitter.com/NOUzeiJd1T
— FK SillySeason (@SillySeasonNOR) 22. marts 2017
Tok sjansen, endte opp i MLS
Tidligere RBK-junior Øyvind Alseth dro til USA for å spille college-fotball i 2014, og tre år senere bla han utrolig nok draftet til Toronto. I sin første kamp for MLS-klubben ble Alseth skrytt opp i skyene, etter å ha nøytralisert tidligere Milan og Real Madrid-legende Kakà.
«Gjør du det bra, kommer mulighetene. Det er dette som er så kult med idrettskulturen i USA. Skulle man ikke få muligheten gjennom en MLS-draft, er det fortsatt muligheter for å få kontrakt med en klubb i NASL/USL (nest øverste nivå) eller vende tilbake til Norge med gode muligheter for prøvespill. Oppholdet er uansett ikke bortkastet, ettersom man fullfører skolegang» sier Devaux og skryter av kompis og kollega Horwath.
«Alex er jo beviset på hvorfor modellen fungerer utmerket. Han har på mange måter levd ut drømmen vi nå håper å hjelpe unge norske spillere å realisere».
Horwath spilte college-fotball for University of Wisconsin og ble etter fullført bachelorgrad draftet til storlaget New York Red Bulls. Derfra gikk veien videre til Sverige og Ljungskile før han ble en del av et Brann-lag som har hatt solid suksess siden amerikanerens ankomst i 2015.
Nå ønsker de to å bruke sitt store kontaktnettverk og kunnskap om college-fotballen i hjemlandet til å hjelpe nye spillere gjennom systemet, samt få muligheten til å få et scholarship verdt opp mot 2 millioner norske kroner. Med en rekke gamle lagkamerater og bekjente som allerede jobber i bransjen med rekrutering av spillere og det faktum at de begge allerede har et kjent navn i hjemlandet står de to bedre rustet enn noen andre for å legge til rette for ambisiøse unge norske spillere.
Ønsker du eller noen du kjenner å sjekke ut denne muligheten for å spille college-fotball og samtidig få betalt utdannelse? Ta kontakt med College Football Consultants her.
Eivind Myhre
Forfatter
Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.
1477 Artikler