Emilie Haavi valgte å prøve seg som utenlandsproff i USA etter å vunnet ”The double” med LSK forrige sesong. Det har ikke stått på manglende utfordringer i starten av proffeventyret til 25-åringen.
Haavi fikk et ankelbrudd i januar og brudd i kjeven rett før sesongstart i april. Spissen fikk derfor en utfordrerne start i USA og debuten kom derfor ikke før i slutten av mai mot Portland Thoms. Det har totalt blitt fem kamper denne sesongen, hvorav fire har vært fra start. Haavis lag, Boston Breakers, har fått en vanskelig start på sesongen og ligger sist med 9 poeng etter 11 spilte kamper.
Fotballkanalen har tatt en prat med den norske landslagspilleren:
– Hvordan er livet som utenlandsproff i USA?
«Det jeg synes har vært det kuleste med å komme og spille fotball her i USA er at du som kvinnelig fotballspiller virkelig blir anerkjent og respektert for den jobben du legger ned.»
– Det jeg synes har vært det kuleste med å komme og spille fotball her i USA er at du som kvinnelig fotballspiller virkelig blir anerkjent og respektert for den jobben du legger ned. Det har vært utrolig godt å kjenne på den følelsen, og har faktisk gjort meg ganske stolt av hva jeg har oppnådd så langt i min karrière. Det er også veldig motiverende og givende å være en del av en klubb hvor alle spillerne spiller fotball på heltid. Vi har et stort apparat rundt oss med fysiske trenere, fysioterapeuter, massører osv. som jobber på spreng for at vi skal være best mulig forberedt til alle kamper. Vi har også en stor organisasjon i ryggen som jobber med promotering, sosiale medier osv.
Hva tenker du om dine egne prestasjoner på banen?
«Etter et langt skadeavbrekk vil det alltid ta litt tid å komme seg tilbake i form»
– Etter at jeg brakk ankelen i starten av januar og kjeven i månedsskiftet mars/april ble det absolutt ikke den starten på sesongen jeg hadde sett for meg. Etter et langt skadeavbrekk vil det alltid ta litt tid å komme seg tilbake i form, og det har vært spesielt krevende denne gangen fordi alt har vært nytt. Et nytt lag hvor man må bygge nye relasjoner, en ny liga og en helt annerledes måte å spille og tenke fotball på. Vi som lag har også vært gjennom en tøff periode hvor vi har tapt mange kamper. Jeg skulle gjerne ha bidratt til at vi som lag skapte enda mer offensivt, og jeg føler ikke at jeg personlig har fått ut mitt fulle potensiale, men det er ingen tvil om at jeg er på en stigende kurve, og tilvenner meg mer og mer til denne ligaen.
– Hvordan vil du beskrive nivåforskjellen mellom den norske og den amerikanske ligaen på profesjonalitet og nivå?
«NWSL tør jeg påstå er verdens mest fysiske liga»
– Den norske og den amerikanske ligaen er ekstremt forskjellige. NWSL (National Womens Soccer League) tør jeg påstå er verdens mest fysiske liga. Det er et ekstremt høyt tempo i alle kampene, og alle kamper er tette og jevne sammenlignet med Toppserien, hvor serien er noe mer ujevn i kvalitet. Fotballen er også mye mer direkte her enn hva jeg har vært vant med, spesielt fra tiden i LSK hvor vi spilte veldig possession-orientert fotball. Når det gjelder profesjonaliteten er den også på et helt annet nivå enn i Norge. Her har stort sett alle spillere fotballen som levebrød og klubbene har et titalls ansatte på heltid.
I en alder av 25 år har Emilie Haavi rukket å spille 60 kamper for landslaget og hun har scoret 15 mål. Spissen debuterte allerede som 17-åring på A-landslaget i 2010, og har vært med i VM 2011, sølv i EM 2013 og VM 2015. I VM 2011 scoret hun som 19-åring vinnermålet mot Ekvatorial-Guinea som ble Norges eneste seier i mesterskapet.
Klar for EM:
Emilie Haavi scoret målet for Norge i 1:0 seieren mot Ekvatorial-Guinea i VM 2011. Foto: Digitalsport
– Hva er lagets og ditt personlige mål i EM?
«Norge som nasjon bør alltid ha ambisjon om å kjempe om medalje, og det tror jeg vi kommer til å gjøre.»
– Vi har ikke satt oss en konkret målsetning for mesterskapet enda og jeg mener vi alltid har hatt et spennende lag med et litt uforløst potensiale, men nå synes jeg virkelig vi begynner å se konturene av noe veldig spennende. Norge som nasjon bør alltid ha ambisjon om å kjempe om medalje og det tror jeg vi kommer til å gjøre. Personlig har jeg som nevnt tidligere ikke hatt en optimal oppkjøring inn mot EM, men jeg ønsker å være en uforutsigbar spiller som kan gjøre en forskjell, enten det er fra start eller som innbytter.
– Hvordan vil du beskrive din nye landslagstrener Martin Sjøgren?
– Inntrykket jeg har fått av Martin den lille tiden vi har jobbet sammen har vært utrolig godt. Både han og teamet rundt oss er veldig dedikerte til sitt arbeid og har en klar og tydelig filosofi om hvordan de ønsker at vi skal spille. Dette har de vært ekstremt tydelige på å formidle til oss, og man kan helt klart se at det arbeidet som legges ned på feltet er ting vi også ser igjen i kampene vi har spilt.
Ny landslagsjef:
Martin Sjögren er norges nye landslagstrener. Foto: Digitalsport
Viktor Sodal
Viktor er en dedikert fotball-fan med stor interesse for betting. Har en forkjærlighet for spesielt tysk fotball, og de store fotballturneringene, som VM. Hans spilltips er stort satt pris på i redaksjonen, og av våre lesere.
55 Artikler