Det er stor uenighet rundt det nye «VAR»-systemet i fotball (Video Assisted Referee). Glede, sorg, frustrasjon, kontroversielle avgjørelser er stikkord som beskriver «VAR».
I korthet går det ut på at et eget team går gjennom et videopptak av aktuelle hendelser. De avgjør om det virkelig ble mål eller ikke. De ser på hendelser i forbindelse med straffespark og offsidesituasjoner. Hendelser som involverer røde kort, om dommeren har straffet feil person for en forseelse m.m.
Helt på trynet
Mange av skeptikerne mener alle avbruddene i spillet er ødeleggende. Nyere studier viser dessuten at «VAR»-systemet favoriserer hjemmelaget i straffesituasjoner, blant annet ved tvilsomme tilfeller av hands.
– Dette nye systemet er bare trist for fotballen. Nye tolkninger og nye retningslinjer for hands blant annet. Det er jo helt på trynet, og jeg får mest lyst til å gråte. Uskyldige blir dømt, mens superskyldige får belønning i enkelte tilfeller, sier Drillo med tydelig oppgitthet i stemmen.
Spørsmålet er om «VAR» fungerer tilfredsstillende nok. Har det kommet for å bli, eller blir motstanden så stor at systemet i fremtiden avvikles? Drillo er svært skeptisk.
Les også:
Vi har snakket med tidligere toppspiller Rune «Elvis» Hagen om det tøffe livet etter fotballen.
En forbrytelse
Han har i en mannsalder irritert seg over holding i trøya innenfor 16-meteren. Vi spurte ham om den problematikken opp mot «VAR»;
– Det funker ikke i det hele tatt. Jeg kommenterte VM i fotball i Russland. Holding i trøya var den største forbrytelsen i hele mesterskapet. Jeg husker spesielt Mitrovic i kampen mellom Serbia og Sveits. To mann rev ham over ende. Hadde man gjort det på åpen gate hadde man blitt bura inn, sier en oppgitt Drillo før han fortsetter sin tirade mot «VAR»;
– De som tar tak i trøya på en spiller, f.eks. på en kontring mot et lag i ubalanse, medfører at balansen gjenopprettes. Det blir ikke gitt gult kort en gang. Forbrytere blir belønnet, tordner «Drillo».
Han klarer ikke å holde igjen skepsisen mot «VAR». Igjen tar han opp det nye regelverket og retningslinjene for hands;
– Det har blitt helt idiotisk. Tolker man reglene slik de har blitt, blir det straffe dersom ballen treffer armen i en unaturlig stilling. En spiller er livredd for å ha armene der de skal være, og mange forsøker å legge armene bak ryggen i stedet.
– Noe av det verste i Russland (VM) var situasjonene med hands. Stopperen til Spania hopper opp i hodeduell. Naturlig nok med henda i været. En motstander header ballen i armen hans når han står med ryggen til. Straffespark. Er det mulig?
– Regelen er endret til det verre. Før var det slik at dersom armen søker ballen er det hands. Dersom ballen søkte hånda, var det ikke hands. Det er sunn fornuft og dommerne taklet det bra. Nå har det blitt et kjempeproblem.
«VAR» er også positivt
Det nye systemet og påfølgende teknologi er ikke bare negativt. Det gir også riktigere avgjørelser i mange tilfeller. Både lag og spillere må ta inn over seg utviklingen. Teknologien vil kunne disiplinere fotballens sleipeste triks. Selv filming vil kunne avsløres når spillerne kontinuerlig måles for adrenalin, muskeltrekninger og mer.
Drillo forklarte likevel eksempler på at det, per i dag, slett ikke fungerer tilfredsstillende. Han mente imidlertid det også fantes positive sider med «VAR», blant annet ved tvilsomme offsidesituasjoner.
På sikt vil teknologien dømme fotballkampene
Vi tror, dessverre for skeptikerne, at «VAR» har kommet for å bli. På sikt kan «VAR» bli regelen. Dommeren på matta blir nummer to, og nærmest en observatør. Som eventuelt tar over når teknologien svikter.
Drillo avslutter med å si han ikke tror det går så langt. Han håper i hvert fall ikke det.
Mer fra Drillo:
Vi har snakket med vår tidligere landslagssjef om fenomenet hjemmebanefordel.
Stig Roar Deiler
24 Artikler