Fotballkanalens tabelltips for Eliteserien 2020

Fotballkanalens tabelltips for Eliteserien 2020

Årets utgave av Eliteserien skulle egentlig sparkes i gang i den første helgen i april. Men som de fleste vet ble sesongstarten utsatt på ubestemt tid på grunn av korona-krisen som rammet hele kloden. Men nå vet vi at Norges øverste divisjon sparkes i gang tirsdag 16. juni, dog med noe amputerte rammer, da publikum enda ikke får lov til å komme inn på stadionene rundt om i landet.

Men alle vi som er glade i norsk fotball ser nå bare frem til å endelig bli servert Eliteserie-fotball igjen, om enn bare på fjernsynes så langt. Den første serierunden gir oss godbiter som RBK mot Kristiansund, Aalesund mot Molde og Haugesund mot Brann.

Kan måtte spille helt til jul

Så langt er det kun satt dato for de syv første rundene. Grunnen til det er at man enda ikke har fått bekreftelse på om og eventuelt når det blir internasjonale pauser i høst. I beste fall, for de nasjonale ligaene, blir det ingen internasjonal fotball i høst, men det er stor fare for at NFF må arrangere serierunder helt frem til den 20. desember.

Dersom UEFA endrer kvalifiseringen til Europacupene vil det frigjøre flere spilledager for Eliteserien, og dermed fjerne noe av den intense belastningen i sommer, med to kamper i uken.

Fotballkanalens tabelltips for 2020:

Her er vårt tabelltips for årets utgave av Eliteserien. Nedenfor finner du dypere analyse og grunn til hvorfor vi tror at nettopp ditt lag havner på den aktuelle plassen.

Vi baserer tipset på vår analyse av alle lagdelene, treneren og ressursene til klubbene.

1. plass: Rosenborg BK

Etter en svært skuffende start på sesongen var det med nød og neppe at Rosenborg klarte å sikre seg den uhyre viktige tredjeplassen forrige sesong. Det betyr at de, avhengig av hva UEFA bestemmer seg for, trolig skal kjempe om en plass i Europa også i år. Men først og fresmt gjelder det å ta tilbake tittelen i Eliteserien, og med seg på laget får de i sommer Per Ciljan Skjelbred.

Målvakter: Har Eliteseriens kanskje beste keeper i André Hansen. Vi er litt overrasket over at han enda er å finne i Rosenborg, men det er man nok svært glad for i Trondheim. Ekstremt trygg, stabil og gjør sjelden store blemmer. Julian Faye Lund var utlånt til Mjøndalen sist sesong, og gjorde en god figur der. Vil være et godt andrevalg bak Hansen.

Forsvar: Ikke så mange forandringer her fra sist år. Det store usikkerhetsmomentet er Birger Meling, som sterkt ryktes bort til større ligaer nå i sommer. Forsvinner han er trolig omskolerte Anders Trondsen førstevalg på venstreback. Har hentet opp Sondre Skogen til A-laget. Uten han hadde det vært i tynneste laget med Tore Reginiussen, Even Hovland og Gustav Valsvik. Erlend Dahl Reitan var god i Glimt i fjor, og er også nær en startplass.

Midtbane: Denne lagdelen blir skummel hos Rosenborg i år. En fantastisk balansegang mellom talent, erfaring, løpskraft og teknikk. Edvard Tagseth er en av de mest lovende midtbanespillerne i landet, og kommer til å gi Marius Lundemo og Anders Konrradsen hard konkurranse etterhvert. Hentet Kristoffer Zachariassen fra Sarp i sommer, en mann som kommer til å løpe mostanderne i senk. Og når Ciljan kommer i løpet av sommeren er han selvsagt selvskeven i førsteelleveren når han er frisk.

Angrep: Søderlund er borte, og Dino Islamovic er den som skal satses på sentralt fremover. Det er vi ikke helt sikker på at kommer til å bli en umiddelbar suksess. Har rukket å bli 26 år, og har egentlig aldri helt overbevist på dette nivået. Men han har kvalitet rundt seg, og spesielt Carlo Holse er interessant. Viste lovende takter i FCK, men fikk aldri sitt gjennombrudd i den danske hovedstaden. Har i tillegg Gjermund Åsen, Samuel Adegbenro, Pål Andre Helland og Emil Ceide som alle kan gjøre gode jobber på kantene. Botheim og Brattbakk junior alternativer for Islamovic på topp.

Trener: Det ble en tung førstesesong for Horneland, etter overgangen fra Haugesund. Har tatt Rosenborg tilbake til den klassiske 4-3-3, og bør lykkes denne sesongen. Var nok nær en tidlig exit i fjor, og bør prestere bedre fra starten av sesongen i år for å ikke raskt havne i faresonen. Det tror vi skal gå fint, har fått en lang oppkjøring med laget, der han har fått drillet angrepsspillet. Forsvarsspillet skal sitte, selv om laget hans slapp urovekkende mange mål inn på tampen av sesongen i fjor.

Ressurser: Er fortsatt uten tvil Norges største klubb, og ressursene er deretter. Har ikke brukt voldsomt mye penger på spillere de siste sesongene, så til tross for korona-krisen bør økonomien være god på Lerkendal. Slet med å trekke tilskuere sist sesong, men tror det blir lett å fylle opp Lerkendal igjen når korona-restriksjonene mykner opp, om man er med å kjempe om tittelen.

Oppsummering: Det er et revansjesugent Rosenborg-lag, og revansje, det tror vi de får. Et Rosenborg i angrepsposisjon har vist seg farlige før. Og med kvalitet i alle ledd, Horneland som har fått mer tid på seg og et Molde-lag som ser litt tynne ut i forsvar, ser vi på Rosenborg som den største favoritten av de to.

2. plass: Molde FK

Fjorårets seriemester Molde har forsterket troppen med flere spennende norske talenter det siste året, og har i tillegg klart å holde på alle de mest innflytelsesrike angrepsspillerne fra sist sesong. Men bakover på banen ser det ikke like lystig ut, der både salgt, terminering av kontrakter og skader har sørget for store spørsmålstegn for de regjerende mesterne nå før sesongstart.

Målvakter: Har to meget gode målvakter i Andreas Linde og Alex Craninx. De to sto begge mye forrige sesong, men det er førstnevnte som blir ansett som førstekeeper så lenge han er tilgjengelig. Spørsmålet er om sistnevnte er klar for en sesong på benken som andrekeeper, da han åpenbart er god nok for nivået i Eliteserien, og vel så det. Tredjekeeper er 18 år gamle Oliver Petersen.

Forsvar: Som nevnt innledningsvis er det et par usikkerhetsmomenter i forsvarsleddet til Molde. Ruben Gabrielsen forsvant før sesongen til frank fotball, mens klubblegende Vegard Forren ble presset ut av klubben i det som har vært den mest omtalte saken i norsk fotball nå før sesongstart. I tillegg er Kristoffer Haraldseid ute resten av sesongen med et avrevet korsbånd. Dermed hviler det mye ansvar på Martin Bjørnbak og Kristoffer Haugen. Stian Gregersen og Martin Ove Roseth skal kjempe om stopperplassen ved siden av Bjørnbak, mens 19 år gamle Marcus Holmgren Pedersen nå plutselig har mye ansvar på høyreback. innleide John Kitolano er spennende, og vil gi Haugen kamp på venstrebacken.

Midtbane: En av de klart bestte midtbanene i Norge, om ikke den beste. Magnus Wolff Eikrem og Fredrik Aursnes var fantastiske forrige seosng, og vi forventer ikke mindre av dem i år. I tillegg har man Fredrik Sjølstad, Tobias Svendsen, Etzaz Hussain, Martin Ellingsen og Tobias Svendsen. Her er det både fart, styrke og teknikk, og lagdelen skal tåle både skader og karantener gjennom den kommende intense sesongen.

Angrep: Har en ekstraordinær god dekning på kant. Vi nevner; Eirik Hestad, Eirik Ulland Andersen, Ola Brynhildsen, Erling Knudtzon, Henry Wingo og Mattias Moström. I tillegg er det et par andre som også behersker rollen på kantene godt. Hestad er bankers på høyrekant, men vi er spent på hvem som vinner kampen om plassen på vestresiden. På topp har man valget mellom det vi synes er Eliteseriens beste spiss, Leke James og Ohi, som også er blant ligaens fem beste angrepsspillere. I bakhånd er Mathis Bolly heller ikke et dårlig alternativ.

Trener: Erling Moe tok over ansvaret da Ole Gunnar Solskjær dro over til Manchester United forrige vinter. Det skulle være midlertidig, men det ble etterhvert permanent, og Moe tok seriegullet på første forsøk. Har perfeksjonert stilen som også kjennetegnet Molde under Solskjær. Har et ekstremt godt utvalg av spillere som er dyrket i og hentet for å passe Moldes formasjon og stil. 4-2-3-1, lavt press og brutale kontringer med fart og teknikk.

Ressurser: Er en av Norges best drevne klubber. Det er ingen hemmelighet at de fikk god hjelp med å komme dit de er i dag, men god ledelse, suksess og spillersalg har de seneste årene sørget for at Molde er i en meget god økonomisk situasjon. Har muligheter til å forsterke om det skulle vise seg at forsvarssituasjonen blir for prekær.

Oppsummering: Molde er litt svekket bakover på banen, men forsterket fremover. Om nøkkelspillerne fortsetter i samme spor som i fjor, vil Molde selvsagt bli å regne med også denne sesongen. Men situasjonen i forsvaret gjør oss veldig usikker, og derfor plasserer vi dem på andreplass. Det kommer til å bli en kamp med Rosenborg helt inn til døren, men ser for oss at trønderne kan ta dette på rutinen.

3. plass: Vålerenga IF

Etter nok en skuffende sesong bak roret i Vålerenga fikk Ronny Deila noe overraskende jobben som hovedtrener for MLS-klubben New York City FC i vinter. Dermed måtte hovedstadsklubben ut på trenerjakt. Det endte med, i våres øyne, et svært godt valg i ringreven Dag-Eilev Fagermo. Vi ser frem til å følge dette Vålerenga-laget under hans ledelse den kommende sesongen.

Målvakter: Har to meget gode målvakter i Kristoffer Klaesson og Adam Kwarasey. Men Fagermo har bestemt seg for at de satser på førstnevnte, til tross for sin unge alder. Kwarasey har derfor vært linket bort fra klubben nå i sesongoppkjøringen, men ser ut til å bli, enn så lenge. Hentet inn Kjetil Haug fra Sogndal sist sommer, og har dermed backup selv om Kwarasey skulle forsvinne.

Forsvar: Har en leder i Jonatan Tollås Nation, men 29-åringen har slitt mye med skader de siste årene. At Fagermo har valgt å gi han kapteinsbindet tyder på at klubben har troen på at han vil spille mye fotball denne sesongen, det lover godt. Har i tillegg Felipe Carvalho, Johan Bjørdal og Ivan Näsberg, i tillegg til talentene Brage Skaret og Fredrik Holmé, og er dermed solid dekket på stopperplass. Har hentet inn talentfulle Christian Borchgrevink, som vi forventer tar høyrebacken foran Amin Nouri, og Sam Adekugbe får konkurranse av Oskar Aron Opsahl på venstreback. Vålerengas forsvar ser meget solid ut før sesongstart.

Midtbane: Har sikret seg Fredrik Oldrup Jensen fra belgisk fotball. Fagermo har dermed sammen med Magnus Lekven og Herolind Shala en treer på midtbanen som kjenner han og hans system godt. Det kommer til å være en enorm fordel for han nå, spesielt i starten. Men med kun Felix Horn Myhre og unge Magnus Riisnes kan det bli litt tynt. Erik Isrealsson forsvinner til Kalmar i sommer.

Angrep: Har gode og spennende kantspillere i Aron Dønnum, Bård Finne, Devyer Vega og Ousmane Camara. Matthias Vilhjálmsson har til gode å overbevise i Vålerenga-trøyen, men har tidligere vist hva som bor i han på Eliteserie-nivå. Om det heller ikke skulle løsne i år er Peter Godly Michael, som var på lån hos Skeid ifjor, et spennende alternativ. Men den største akilleshælen for Enga denne sesongen er at de ikke har en spiss som kan garantere tosifret antall mål. Thiago

Trener: Dag-Eilev er en av de mest erfarne trenerne i Eliteserien, og kjenner gamet godt. Er en klok taktikker, og Vålerenga-fansen kommer til å sette pris på mer satsning på lokale talenter. Tar med seg mye fra tiden i Odd, og får god hjelp fra de tre på midten til å finjustere 4-3-3-formasjonen, det høye presset og de gode overgangene. Kan til tider provosere med sine uttalelser, men at det blåser litt rundt treneren til hovedstadslaget er det nok få, om ingen i og rundt Enga som har noe imot. Det trengs mer engasjement rundt klubben.

Ressurser: Det er lite å rutte med på Valle om dagen, og noen må ut om det skal hentes inn spillere denne sommeren. Det er et voldsomt potensial i Vålerenga, og det bør presteres bedre fremover, både av klubben og Oslos befolkning. Hovedstaden har falt fullstendig i bakleksen i forhold til de to andre skandinaviske hovedstedene, og det er nesten flaut. Det skal ikke mye mer enn én god sesong til, så tror vi både Osloborgere og Oslo-bedrifter strømmer til Intility Arena.

Oppsummering: Vi ser lyst på mulighetene for Vålerenga denne sesongen. Dag-Eilev Fagermos inntreden virker meget positivt for klubben, og det er både kvalitet, erfaring og talent i troppen. Vi er litt spent på spissplassen, men alt i alt ser det lovende ut. Vålerenga har sett lovende ut før, og skuffet, men kanskje dette er året det endelig skal lykkes igjen?

4. plass: FK Haugesund

Etter en meget sterk fjerdeplass for to sesonger siden ble det en noe mer ordinær sesong for Haugesund i fjor, som til slutt endte med en syvendeplass i Eliteserien. Men laget imponerte i Europa League-kvalifiseringen, der PSV Eindhoven til slutt ble for tøffe, med 1-0 sammenlagt mot araberne. Har mistet to sentrale spillere på midtbanen, men har enda en tropp som skal kjempe på øvre halvdel.

Målvakter: Har en av Eliteseriens beste keepere i Helge Sandvik, som sto fantastisk mellom stengene forrige sesong. Men har til tross for det vært på utkikk etter enda en målvakt. Skal ha få problemer om 30-åringen holder seg sakdefri, men andrekeeper er 18 år gamle Frank Stople, som aldri har spilt en tellende kamp for FKH.

Forsvar: Dette er Grindhaugs sterkeste lagdel. Måtte spille brorparten av forrige sesong uten Alexander Stølås, og selv om han ikke har spilt tellende kamper på et år kommer han til å bli en forsterkning. Har to andre solide backer i Thore Pedersen og danske Mikkel Desler. Har hentet inn bergenseren Ulrik Fredriksen til midtforsvaret. 20-åringen har vist lovende takter for Sogndal i OBOS-ligaen. Men han har solid konkurranse sentralt i forsvaret. og vi ser på Fredrik Pallesen Knudsen, Benjamin Hansen, Ben Karamoko og Fredriksen som gode alternativer alle sammen.

Midtbane: Har mistet Sondre Tronstad og Martin Samuelsen fra sist sesong, og ser litt svekket ut her i forhold til forrige sesong. Grindheim er fortsatt dirigenten sentralt, og han har med seg Joakim Våge Nilsen, som har vært meget solid i den defensive rollen på midten i flere sesonger nå. Bruno Leite var frisk i fjor, og vi forventer å se enda mer av han denne sesongen. Sammen med Niklas Sandberg og unge Kevin Krygård er det fortsatt mer enn nok kvalitet sentralt også i år.

Angrep: Kristoffer Velde fikk sitt store gjennombrudd på venstrekanten i fjor, og markerte seg spesielt med to mål og én assist i Europa League-kvalifiseringen. Niklas Sandberg ble brukt en god del til høyre offensivt, og vil trolig få mer tillit der også i år. Innleide Benjamin Källman skal stå for målene nå i starten av sesongen. Han scoret tre mål på elleve kamper utleid til Viking fra finske Inter Turku sist høst. Den 19. juli er Ibrahima Wadji tilbake fra sin dopingdom. Det tar nok litt tid før han er tilbakei kampform, men en Wadji i form er et bedre alternativ enn det finske Källman er.

Trener: Har en av ligaens største fargeklatter i Jostein Grindhaug i trenerstolen. En mann som alltid er dønn ærlig, men som har en fantastisk kjemi ikke bare med spillergruppen, men med både konkurrenter, media og fans. Foretrekker en noe defensiv 4-3-3-formasjon, og forventer alltid 100 % arbeid. Med Grindhaug er FKH et lag der alt arbeidet starter med god organisering og godt duellspill i forsvar, men med et godt kontringsspill.

Ressurser: Måtte permitere store deler av spillerstallen på grunn av korona, noe de gjorde ganske tidlig. Tyder på at det økonomisk ikke står alt for bra til i Haugesund. Valgte å beholde fem av de antatt beste spillerne på full lønn, noe som skapte reaksjoner internt i spillergruppen. Har trolig lite å rutte med om det trengs forsterkninger i sommer, selv om de fikk omtrent 5 millioner for Tronstad-overgangen i vinter.

Oppsummering: Vi er nesten litt overrasket selv over hvor høyt vi plasserer Haugesund. Men vi synes stallen er meget spennende, og det er mindre usikkerhetsmomenter enn med et par av de lagene vi har plassert rett bak dem på tabellen. Om de lykkes på spissplassen, og Stølås fortsetter der han slapp i 2018, kan det bli gøy på Haugesund stadion i år. Kombinert med et solid forsvar, en god keeper og en miks av spennende talenter og enormt med rutine på midtbanen.

5. plass: SK Brann

Lars Arne Nilsens Brann skuffet stort forrige sesong, med en niendeplass og kun smått utrolige 32 mål på 30 ligakamper. Men skuffelsen startet allerede om sommeren, da det ble tidlig Cup-exit mot Ranheim og tap sammenlagt mot Shamrock Rovers i den første kvalifiseringsrunden av Europa League. Nå har de fått på plass et par brikker som manglet forrige sesong, samtidig som de ser noe svekket ut i midtforsvaret. Men en ting er sikkert, Bergen har ikke tålmodighet til nok en sesong i ingenmannsland.

Målvakter: Har for tiden hele fem målvakter registrert i troppen, fire er på utgående kontrakt, én er til salgs og én får trolig aldri spilt et eneste minutt for klubben. De to lokale, Håkon Opdal og Markus Pettersen, har begge slitt med skader den siste tiden, og er på utgående kontrakter. Opdal sto meget godt i fjor, men begynner å dra på årene. Tidligere Sandefjord-keeper Eirik Holmen Johansen har enda to år igjen av kontrakten, men det er ingen hemmelighet at Brann ønsker å selge spilleren, da han ikke har overbevist for rødtrøyene. Ralf Fãhrmann ble overraskende hentet på lån fra Schalke denne våren, men på grunn av korona-krisen ser det ut til at det ble med tanken. Den erfarne Bundesliga-keeperen skal tilbake til Schalke 1. juli og satses på der. Sistemann er Ali Ahamada. Den fransk-komoriske keeperen har tilbrakt det siste året i Kongsvinger, og har der vist glimt av egenskapene som gjorde han til førstekeeper i Toulouse i Ligue 1 i flere sesonger. Han blir trolig førstekeeper i Bergen denne sesongen, og Brann har i han skaffet seg en svært offensiv og god målvakt, men som også kan gjøre de utroligste tabber.

Forsvar: Klarte ikke å beholde kaptein Vito Wormgoor på utgående kontrakt i fjor, og har heller ikke klart å erstatte nederlenderen i midtforsvaret. Det ryktes at klubben enda jakter en ny midtstopper, og kontraktsløse Vegard Forren har vært sterkt linket til Bergen. Har for øyeblikket solide Acosta og stortalentet Kolskogen, i tillegg til tidligere Ranheim-spiller Eggen Rismark. Det kan se i overkant tynt ut, om man ser bort ifra at nyervervelsen Jon Helge Tveita til nød kan spille midtstopper. Men han er først og fremst hentet for å gi mer bredde på backplass, der man også har Thomas Grøgaard, Ruben Kristiansen, Taijo Tteniste og David Wolfe. Alt i alt litt svekket fra fjorårssesongen.

Midtbane: Har endelig klart å erstatte Sivert Heltne Nilsen, som forvant sommeren 2018, i den dype midtbanerollen. Danske Daniel Pedersen har sett ekstremt god ut i treningskampene, og er en minst like god forsterkning for forsvaret som han er for midtbanen. Midtbanen er Branns sterkeste kort, med spillere som Fredrik Haugen, Kristoffer Barmen og Petter Stand. De tre sistnevnte er skadeutsatt, så det kan duke for et større ansvar på Branns unge midtbanetalenter enn det noen gang har vært under Lars Arne Nilsen.

Angrep: Daouda Bamba har brukt to år på å avklimatisere seg i Bergen, men ivorianeren ser trygg og fornøyd ut om dagen. Skal dette være sesongen det endelig løsner for han i rødt? Med seg har han Koomson, som også har underprestert de siste sesongene, men som også har vært meget frisk i sesongoppkjøringen. Robert Taylor ble hentet fra Tromsø i vinter, og er bankers på venstrekanten. Har to gode alternativer på topp i Marcus Mehnert og Erlend Hustad, men mangler bredde på kantene. Svært avhengig av at Bamba begynner å score regelmessig, bør score tosifret denne sesongen.

Trener: Lars Arne Nilsen hadde nærmest en guddommelig status i Bergen etter at han tok de opp igjen fra OBOS-ligaen og til sølv i 2016. Har vært med i toppen av norsk fotball siden det, men har hatt en fæl uvane med å miste momentum på høsten. Det toppet seg i fjor, da en forferdelig høst sørget for at store deler av Brann-supporterne, og ikke minst Bergenspressen, krevde hans avgang. Han klarte med nød og neppe og beholde jobben, men er avhengig av bedre resultater denne sesongen.

Ressurser: Selv ikke de største klubbene i Norge har vært skjermet under korona-krisen, og også i Bergen har man måttet ta grep. Alle ansatte og spillere har gått med på lønnskutt, og man har dermed ungått konflikter med permiteringer. Har ikke alt for mye å gå på når det kommer til spillerkjøp, men alt i alt er Brann en veldreven klubb.

Oppsummering: Laget ser klart bedre ut offensivt enn det som var tilfellet i fjor, til tross for at de tapte Veton Berisha til Viking. Er avhengig av at de tre fremover får det til, men taktene i oppkjøringen har vært lovende. LAN er en defensiv taktikker av rang, og selv om forsvaret er svekket uten Wormgoor vil Pedersen i ankerposisjonen og farten til Kolsogen kompensere mye. Vi tror vi ser mer av det laget som dominerte ligaen våren 2018 i år, men er usikker på om det holder helt inn. Er fortsatt litt for avhengig av Bamba, og vi tror det blir nesten, men ikke helt, for Brann denne sesongen.

6. plass: Viking FK

Viking overrasket stort i sin comeback-sesong i Eliteserien i fjor. Etter å ha ledet i de tre første rundene av sesongen kom det en liten formsvikt om sommeren, men siddisene klarte til slutt å kapre en sterk femteplass. I tillegg ble det seier i Cupen, noe som betyr at Stavanger-klubben skal ut i Europa i år. Zlatko Tripic, Vikings beste spiller forrige sesong, forsvant etter forrige sesong. Men ved å hente hjem Veton Berisha fra Brann er Viking ikke nevneverdig svekket.

Målvakter: En annen spiller som er hentet hjem til Stavanger er Arild Østbø. Vi forventer at han tar over rollen som førstekeeper for Iven Austbø. Austbø ble av mange sett på som Vikings svakeste ledd før forrige sesong, men sto frem som en av de største positive overraskelsene i Viking-troppen i fjor. Østbø sto bare 24 kamper for Rosenborg i sine tre sesonger i Trondheim, men slapp inn respektable 19 mål på de 24 kampene. Elleve av kampene holdt han nullen.

Forsvar: Ikke mye nytt å melde i Vikings forsvar. Ungguttene Runar Hove og Tord Salte kommer til å spille mye i midtforsvaret sammen med Viljar Vevatne. Vevatne, som opprinnelig var venstreback, har vokst seg meget god i rollen sentralt i forvaret. Bjørshol og Pereira er gode backer, men det ser vel tynt ut bak, og Bjarne Berntsen kunne trengt mer bredde i forsvarsleddet.

Midtbane: André Danielsen la opp etter sesongen, etter 13 sesonger i klubben. I tillegg har man mistet Samuel Fridjonsson til tyske Paderborn og Kristian Thorstvedt til Genk. Inn har Viking fått 21 år gamle Joe Bell, som kommer fra college-fotball i USA. Han er landslagsspiller for New Zealand. Altmuligmannen Fredrik Torsteinsbø er fortsatt med, mens Kristoffer Løkberg, som kom fra Brann i fjor sommer, skal fortsette å dominere dypt som den sentrale av de tre på midtbanen. Har i tillegg Ylldren Ibrahimaj, Halrald Tangen og ikke minst Johnny Furdal.

Angrep: Viking er meget godt besatt femover i banen, og det ser ikke ut til at savnet av Tripic skal bli voldsomt stort. Har fått inn både Veton Berisha og Yann-Erik de Lanlay som kan spille venstrekant, og spørsmålet blir om det blir plass til dem begge, eller om en av dem blir ofret for å få plass til Tommy Høiland i startoppstillingen. Zymer Bytyqi er bankers på høyrekanten. Har i tillegg Even Østensen, Sebastian Sebulonsen og Jefferson De Souza som kan bekle roller fremover på banen.

Trener: Bjarne Berntsen var nærmest avskrevet av de fleste når han gjorde comeback som trener for Viking i OBOS-ligaen for to sesonger siden. Men den tidligere Bryne- Herrelandslagsassistenten- og kvinnelandslagstreneren tok Viking opp igjen på første forsøk, før han første dem til femteplass og gull i Norgesmesterskapet i fjor. Arbeiderparti-politikeren har bevist at han fortsatt har noe å komme med, og vel så det. Lokal, omgjengelig og veldig godt likt kar, som har ført Viking fra andre nivå og en meget presset økonomi til suksess på bare to sesonger.

Ressurser: Viking var en meget presset klubb økonomisk for bare få år siden, der man blant annet måtte selge stadionnavnet for å overleve. Men fjorårssuksessen har gjort godt, i kombinasjon med et meget lukrativt salg av Thorstvedt. Har blanet annet vist økonomiske muskler ved å hente Veton Berisha før sesongen til omkring syv millioner kroner.

Oppsummering: Er forsterket på keeperplass, noe svekket på midtbanen og forsvaret ser litt tynt besatt ut. Vi er usikker på om man er forsterket med Berisha inn for Tripic, men alt i alt ser man farlige ut fremover. Sesongen etter en god sesong tilbake på øverste nivå pleuer ofte å være litt tøffere, men vi tror Viking klarer å fortsette omtrent der de slapp. Men det er flere gode klubber omtrent på samme nivå, og vi synes troppen er litt for svak til å være med helt der oppe å kjempe om edelt metall.

7. plass: Kristiansund BK

Eventyret fortsetter i Kristiansund, og klibben er klar for sin fjerde sesong på øverste nivå etter opprykket i 2016. Klubben spilte i 2. divisjon så sent som i 2012, og tredje divisjon i 2005. Faktisk var forrige sesong den første i klubbens historie der de ikke klarte en bedre posisjon i Norges ligasystem enn den foregående. Men sjetteplassen var den neste beste i klubbens historie, og KBK har nå stabilisert seg på øvre halvdel av Eliteserie-tabellen.

Målvakt: Når vi plasserte KBK på syvende var en av de største grunnene norsk-irske Sean McDermott. Men når vi skriver dette har målvakten nettopp røket leddbåndet i ene tommelen, og dermed satt på sidelinjen i flere måneder. Det er derfor usikkert hvem som er førstekeeper i store deler av sesongen. Har Serigne Mor Mbaye i bakhånd, men senegaleseren blir ikke sett på som et reelt alternativ i Kristiansund, og klubben er for øyeblikket på keeperjakt. De har forhørt seg om Adam Larsen Kwarasey, som har mistet startplassen i Vålerenga til Kristoffer Klaesson. Det vil være en meget god erstating for McDermott, som var en av Eliteseriens beste keepere forrige sesong.

Forsvar: Henrik Gjesdal har dratt til Start, og KBK har hentet inn Ivar Furu fra Ranheim. men foretrukket stopperpar blir nok også i år Christophe Psyché og Dan Peter Ulvestad. Med Furtu og Andreas Hopmark i bakhånd har Christian Michelsen nok av styrke og duellkraft å velge i sentralt, men det mangler fart. Bent Sørmo tar høyrebacken, med Aliou Coly som et alternativ, selv om han ble brukt en del som stopper også sist sesong. Christoffer Aasbak er ganske bankers på venstreback, men han kan få konkurranse av Amin Askar. Et navn verdt å huske er Max Normann Williamsen. En svært lovende forsvarsspiller som vi tror kommer til å få en del spilletid i år.

Midtbane: Har hentet en svært spennende spiller i Senegal U20-landslagsspilleren Ousseynou Cavin Diagne. Han kommer fra et mindre vellykket opphold i Club Brugge, men han spilte alle kampene for Senegal i U20-VM i fjor. Han skal kjempe om en plass på midtbanen med Andreas Hopmark og Pål Erik Ulvestad, to spillere som Christian Michelsen kjenner godt og brukte mye forrige sesong. Liridon Kalludra er fortsatt et greie alternativer, og et par andre unggutter sørger for at det er god bredde på midtbanen. Vi føler uansett at det mangler det lille ekstra.

Angrep: Amahl Pellegrino var fantastisk for Kristiansund etter overgangen fra Godset i fjor, og bidro med åtte scoringer og tre målgivende på ti kamper på høsten. Han er selvskreven på høyrekanten, og blir utrolig viktig for KBK om han fortsetter der han slapp i fjor. På venstrekant kan både Bendik Bye og Sondre Sørli spille, men også her kan Amin Askar være en utfordrer. På topp kommer Flamur Kastrati til å starte sesongen, men han skal score flere mål enn det han gjorde i fjor, da endte han på fattige fire mål på 21 kamper. Skal passe seg for Faris Pemi, som har sett frisk ut i treningskampene. Den 20 år gamle kameruneren kommer fra spill i USA, og kan fort ta plassen til Kastrati om målene utblir utover sommeren.

Trener: Christian Michelsen tok over et lag som hadde én sesong på baken i OBOS-ligaen tilbake i 2014, og har hatt eventyrlig suksess med KBK siden den gang. To sesonger på rad mislyktes han å ta laget opp i Eliteserien i kvalifiseringen, men på tredje forsøk vant KBK OBOS-ligaen, og de tre første sesongene har endt med en syvendeplass, en femteplass og nå sist en sjetteplass. Har skapt et lag som byen har blitt glad i, og som motstanderne ikke er glad for å møte. Et fysiskt tøft lag å møte. Skal ha mye av æren for at KBK har overprestert de siste sesongene.

Ressurser: har som nevnt bokset i en vektklasse over det som størrelsen på klubben tilsier. Men er godt drevet, og har de seneste sesongene sørget for at Kristiansund stadion har blitt et lite, men intint og skikkelig fotballstadion. Er en selgende klubb, og det har ikke vært ressurser til å erstatte spillere som Amadiou Diop og Torgil Gjertsen fra fjorårssesongen.

Oppsummering: Vi tror KBK også i år sikrer en plass på øvre halvdel av tabellen, men én plass under fjorårets sjetteplass. har en spennende tropp, men er avhengig av å få inn en solid keeper, at Pellegrino fortsetter der han slapp i fjor, og at Kastrati finner nettmaskene oftere enn i 2019. Det er aldri hyggelig for motstanderne å komme til Kristiansund stadion, og KBK kommer til å gjøre livet surt for mange lag og sikre mange poeng på Nordmøre også denne sesongen.

8. plass: Stabæk Fotball

2019: 8. plass
By: Bærum
Stadion: Nadderud Stadion
Kapasitet: 7000

Vi er kommet til fjorårets åttendeplass, Stabæk. Bærumingene hadde en tøff vår i fjor, der de lå helt nede på en femtendeplass etter tretten serierunder. Men høsten var betydelig bedre, ikke minst etter at Janne Jönsson returnerte som trener, og midtstopperen Yaw Amankwah kom til klubben fra danske Hobro midtsommers. Han tilførte det unge forsvaret masser av erfaring og selvtillit, og bidro til at laget slapp inn betydelig færre mål i andre halvdel av sesongen. Stabæk slapp bare inn fire mål på sine ni siste seriekamper i 2019. Har mistet to av sine største talenter før sesongstart, men kjenner vi Stabæk rett, så blir vi kjent med nye oppadkommende unggutter de kommende månedene.

Målvakter: Svenske Marcus Sandberg var Eliteseriens beste målvakt i fjor. Om den tidligere IFK Göteborg- og Vålerenga-spilleren fortsetter i samme spor som i fjor, blir han svært viktig for Stabæk i den kommende sesongen. Og han skal helst holde seg skadefri, andrekeeper Jonas Vatne Brauti er et noe uskrevet blad, og har enda til gode å få sin Eliteserie-debut.

Forsvar: Andreas Hanche-Olsen har vært linket til større klubber i lengre tid, men ser ut til å danne stopperpar sammen med Amankwah også denne sesongen. Sammen var de en perfekt duo i midtforsvaret til Stabæk i fjor høst. Har i tillegg fått inn erfarne Mats Solheim, som kommer fra rene kult-tilværelsen i svenske Hammarby. Emil Jonassen er også hentet inn, men det er usikkert hvordan nivået hans er, han har ikke spilt fotball på nesten et år etter et mislykket opphold i hviterussiske BATE. De to sistnevnte tar hver sin backposisjon.

Midtbane: Som forventet dro Ola Brynhildsen til Molde før sesongstart, men Stabæk har erstattet talentet med et annet talent, nemlig Kornelius Normann Hansen fra Southampton. Hansen er en svært spennende 19-åring som dro til England fra Fram Larvik som 16-åring, og nærmest spilt fast på Southamptons U23-lag de seneste sesongene. Har i tillegg svært lovende Emil Bohinen og Hugo Vetlesen, i tillegg til viktige Luc Kassi. Sistnevnte har mye ansvar, som den med klart mest erfaring i det som er et svært ungt, og litt tynt midtbaneledd.

Angrep: Romain Gall har kommet på lån fra svenske Malmö, og blir svært spennende å følge denne sesongen. Fransk-amerikaneren er ekstremt god teknisk, og mangler bare flere målpoeng til å bli en virkelig yndling. I tillegg har Fitim Azemi blitt hentet fra Vålerenga, men også fremover i banen mangler det en del bredde hos bærumingene.

Trener: Janne Jönsson trenger ikke rare introduksjonen. Har bevist før at han kan føre Stabæk til edelt metall, selv om det nå er hele 12 år siden han ved god hjelp av Nannskog og Pall Gunnarsson førte Stabæk til topps i Eliteserien. 60-åringen har trent Rosenborg, Aalesund, Halmstad, Sanfrecce Hiroshima og Shimizu S-Pulse siden han forlot klubben i 2010, men viste i fjor høst at han fortsatt har mye å bidra med i Stabæk. Solid, erfarnen trener som kommer til å geleide klubben til en trygg plassering på tabellen.

Ressurser: Inge-André Olsen, en av Eliteseriens beste sportssjefer, forlot Stabæk i vinter og startet i samme stilling i danske Aalborg. Inn har man hentet Torgeir Bjarmann, som tidligere har vært sportssjef i Lillestrøm og Lyn. 51-åringen, som har over 300 kamper som spiller for Lillestrøm, har de seneste årene arbeidet som fotballagent. Han kjenner gamet, og virker som en god erstatter for Olsen i Stabæk. Økonomien har ikke blitt bedre på Nadderud det siste året, men talentene kommer fortsatt på samlebånd, og talentsatsingen kommer fortsatt til å være klubbens viktigste ressurs i årene fremover. Nytt stadion er også godt under planlegging, men vil ikke være klart for tidligst i 2023.

Oppsummering: åttendeplass er samme plassering som fjoråret, med stallen JJ har disponibelt i år med svært mange lovende unggutter, men litt for lite bredde, virker det fornuftig. Det er svært mange lag vi vurderer omtrent likt, men bredden er det som gjør at Stabæk blir plassret noe lavere. Med en presset økonomi vil Stabæk også alltid være en selgende klubb, så det blir spennende å se om spillere som Bohinen og Vetlesen fortsatt befinner seg i Bærum når høstsesongen starter. En meget god trener, målvakt og et meget habilt stopperpar sørger for at vi ikke er bekymret for nedrykksstrid for bærumingene denne sesongen.

9. plass: Bodø/Glimt

Bodø/Glimt var den store positive overraskelsen forrige sesong, og var med i gullkampen til langt ut på høsten. Men til tross for at de ikke klarte å holde tritt med Molde, ble det en meget sterk andreplass på Kjetil Knutsens menn, deres beste resultat i Eliteserien siden 2003. Men flere av spillerne som sørget for den voldsomme suksessen i fjor er borte, og vi forventer en tøffere sesong derpå for laget fra Bodø.

Målvakter: Her har det virkelig begynt å brenne på dass for Glimt. Har letet etter en ny målvakt siden Ricardo Friedrich, som var ekstremt god i fjor, dro til tyrkisk fotball etter sesongen. Ikke før nå i skrivende stund ser det ut til at Glimt får en ny keeper på plass. Nederlandske Joshua Smits er på vei fra Jupiler League-klubben Almere City. Vi vet ikke mye om den 190 cm høye og 27 år gamle keeperen, men at klubben nå ser ut til å få et førstevalg foran Nikita Haikin og unggutten Marcus Andersen er viktig.

Forsvar: Har byttet ut Vegard Bergan, som har dratt til Odd, med Marius Høibraten før sesongstart, Det er en oppgradering i våre øyne. Han og Marius Lode kommer til å være førstevalgene sentralt. Det blir spennende å se om Glimt klarer å holde på Fredrik Bjørkan gjennom sommeren. Har hentet inn Aleksander Foosnæs som backup på venstreback, men han er på et nivå under Bjørkan. Islandske Alfons Sampsted, som var utlånt til Breidablik fra Norrköping i fjor, er hentet inn for å erstatte Erlend Reitan på høyreback. Islendingen har lite erfaring fra Eliteserie-nivå, og det blir spennende å se om han fyller skoene til Reitan som var på lån fra Rosenborg i fjor.

Midtbane: Har mistet Håkon Evjen og Vegard Moberg fra sist sesong. Men med Patrick Berg, Ulrik Saltnes og Morten Konradsen er det fortsatt mye kvalitet sentrealt i banen. Sammy Skytte er hentet inn fra Midtjylland, selv om jeg ikke syntes han overbeviste voldsomt på lån i Stabæk i fjor. Ole Amund Sveen fikk mye spilltid etter han kom fra Sogndal i fjor, og vil sammen med Runar Haugem Sondre Fet og Ask Tjærandsen-Skau sørge for god bredde i midtbaneleddet.

Angrep: Kasper Junker scoret seks mål på 12 kamper for Stabæk i fjor høst, og skal ta opp hansken etter Geir Andre Herrem og Victor Boniface som spilte midtspiss hver sitt halvår forrige sesong. Junker har ikke i nærheten av samme målsnitt i Danmark, og det blir spennende å se om han kan fortsette hvor han slapp i Eliteserien for Stabæk. Philip Zinckernagel og Jens Petter Hauge skal ta hver son kant, men vi regner Hauge som tapt denne sesongen. Han er nemlig sterkt ønsket av Cercle Brugge i Belgia, og ser ut til å være tapt. Glimt blir svært svekket fremover på banen uten han. Da er det Ole Solbakken som tar opp hansken etter Hauge og Amor Layouni.

Trener: Bergenske Kjetil Knutsen viste allerede i Åsane at han er en meget habil trener, men at det skulle gå så godt når han ble oppgradert til hovedtrener før 2018-sesongen, etter å ha vært assistenttrener for Aasmund Bjørken i 2017. Ble kåret til årets trener etter sølvet i fjor. Er ekstremt god til å få opp unggutter, og vi ser ikke bort i fra at vi får noen nye som slår gjennom under Knutsens ledelse i år. Men stallen er svekket, og han er ingen dårlig trener selv om han får det tøft med å følge opp fjorårssesongen i år.

Ressurser: Har fått penger på bok etter et par salg det siste året, og er sånn sett greit rustet. Men som med de fleste andre klubber har korona-krisen satt sine spor. Men det er en fornuftig drevet klubb, til tross for at de ikke er i nærheten av inntektstoppen i Eliteserien. Har slitt med å få med seg byen de siste årene, og selv i sølvsesongen i fjor var det urovekkende få mennesker som møtte opp på Aspmyra.

Oppsummering: Ser litt, men ikke voldsomt svekket ut i forhold til forrige sesong. Men det viser jo også at laget overpresterte i 2019. Det blir spennende å se om nyervervelsen mellom stengene styrker laget, og om Junker kan fortsette der han slapp i fjor høst. Sesongen etter å ha opplevd stor suksess er som oftest tøff for lag som Glimt, og vi forventer at det blir tøffere i år. Men vi tror ikke Knutsen og co behøver å bekymre seg for nedrykkskamp, og vi synes laget er godt nok til en trygg plassering midt på tabellen.

10. plass: Sarpsborg 08

Det ble en skuffende sesong for Sarpsborg 08 i fjor, som bare syv runder før slutt lå på jumboplassen i Eliteserien. Men en sterk avslutning sørget for at det til slutt endte med en respektabel 12. plass i Norges øverste divisjon. Har mistet sin kanskje beste spiller i Kristoffer Zachariassen til Rosenborg, men har på vanlig Sarpsborg 08-vis hentet inn nye spennende unggutter. Har også mistet suksesstrener Geir Bakke til Lillestrøm, men med svenske Mikael Stahre har de fått inn en solid erstatning i trenerposisjonen.

Målvakter: Har kun Aslak Falch igjen av de tre keeperne som ble brukt i fjor. Både Vasyutin og Alexandre Letellier, som begge spilte omtrent halvparten av kampene, sto godt i fjor. har hentet inn svensk-makedonske David Mitov Nilsson, som står med landskamp for begge landene. Solid forsterkning, og blir ganske klart førstevalg mellom stengene i 08. Falch og Simen Vidtun Nilsen er reserver.

Forsvar: Ikke store forandringer i dette leddet. Magnar Ødegaard har nå vært i klubben i snart et år nå. Han, Nicolai Næss og Bjørn Inge Utvik kommer til å spille det meste i treeren bak. Problemet er at ingen av de har voldsomt til fart, og ingen av dem har heller spilt voldsomt mye i den nye formasjonen, 3-4-3. Men til tross for at alle tre bare er i midten av tjueårene innehar de veldig mye rutine.

Midtbane: Sulayman Bojang har kommet tilbake fra lån i Kongsvinger, og kommer trolig til å ta den høyre midtbane-posisjonen. Kaptein Joachim Thomassen er flyttet lenger opp i banen, og får nå en mer offensiv rolle som venstre midtbanespiller. Mate Males var en god forsterkning i fjor, men fikk høsten ødelagt av skade. Han kommer til å spille mye sentralt, sammen med Jonathan Lindseth og Gaute Vetti. har svenske Anton Salétros på lån fra Rostov frem til sommeren, og det er usikkert om lånet blir forlenget og svensken får mulighet til å gjøre seg markert i Sarpsborg 08-trøyen.

Angrep: Avhengig av at lovende Jørgen Strand Larsen slår gjennom denne sesongen. Har også «Mos» Abdellaoue i bakhånd, men vi er sikker på at Larsen blir satset på som midtspiss. På høyrekanten har man erfarne Ole Jørgen Halvorsen, med over 200 Eliteserie-kamper på CV’en. Til venstre for Strand Larsen har man hentet inn Mohamed Ofkir, som enda har til gode å virkelig slå gjennom. Men har vist gode takter tidligere i både Lillestrøm og Sandefjord, hvor han spilte i fjor. Alexander Jakobsen og Aboubacar Konté er også gode alternativer.

Trener: Suksesstrener Geir Bakke søkte nye utfordringer i vinter, og skal prøve å få Lillestrøm opp igjen i Eliteserien. Inn har Saprsborg 08 hentet Mikael Stahre, med erfaring fra Allsvenskan-klubbene AIK, IFK Göteborg og Häcken, i tillegg til greske Panionios, kinesiske Dalian Yifang og amerikanske San Jose Earthquakes. En fleksibel trener, som liker ballbesittende, pasningssterk fotball. Men det er alltid usikkerhet rundt et trenerskifte, spesielt når den forrige treneren hadde ansvaret såpass lenge. Og vi setter også spørsmåltegn på om hvor godt han har klart å få med seg troppen på formasjonsskiftet til 3-4-3.

Ressurser: Meget godt drevet klubb, som har tjent godt på spillersalgt og Europacup-spill for to sesonger siden. Har som vanlig hentet inn et betydelig antall spillere før sesongstart, men har tidligere vist at de er en klubb som behersker gjennomtrekk av spillere godt. Har en av ligaens aller beste sportssjefer i Thomas Berntsen. I tillegg er Sarpsborg en fantastisk idrettsby, og klubben har solid oppbakning i byen.

Oppsummering: Sarpsborg 08 mangler kanskje de to-tre spillerne som har vært på et helt eget nivå, som de har hatt tidligere. Det ser litt tynt ut i forsvar, men alt i alt er det en meget habil tropp. Vi er litt usikker på hvordan klubben takler trenerskiftet, men vi ser ingen grunn til at dette laget ikke skal sikre seg en fin plassering midt på tabellen, og få en bedre sesong enn det de hadde i fjor.

11. plass: Odds Ballklubb

2019: 4. plass
By: Skien
Stadion: Skagerak Arena
Kapasitet: 12 500

Først ut i vårt tabelltips for Eliteserien 2020 er Odd. Skiensklubben hadde en meget sterk sesong i fjor, den siste med Dag-Eilev Fagermo som trener. Klubben så lenge ut til å kapre en av Europacup-plassene, men ble forbigått av Rosenborg i den aller siste serierunden. Nå er ny trener på plass, men filosofien er den samme på Skagerak Arena.

Målvakter: Har en av Eliteseriens mest lovende keepere i Sondre Rossbach, som i tillegg sto glimrende i fjorårssesongen. Andrekeeper Egil Selvik var fantastisk for Nest-Sotra i OBOS-ligaen i 2018, men fikk ikke en eneste Eliteserie-kamp etter overgangen til Odd før forrige sesong.

Forsvar: Kaptein Steffen Hagen har rukket å bli 34 år, men holder enda nivået, og vel så det. Var sammen med Børven Odds beste spiller forrige sesong. Sammen med Espen Ruud og Fredrik Berge skal de styre forsvaret også i år, men utenom Birk Risa er det lite rutine. Har fått inn ungguttene Kevin Egell-Johnsen og Bjørn Mæland fra eget akedemi, i tillegg til Thomas Hallstensen fra Florø.

Midtbane: Også her er leddets viktigste spiller godt oppe i årene. Fredrik Nordkvelle er blitt 34 år, men har med seg spennende spillere som Joshua Kitolano og Markus André Kaasa. Jone Samuelsen har lagt opp, mens Filip Delaveris har blitt erstattet med Elias Skogvol lfra Mjølner. Elba Rashani blir enda viktigere i år, og har potensial til å virkelig være avgjørende for Odd denne sesongen.

Angrep: Har klart å beholde forrige sesongs toppscorer i Eliteserien, Torgeir Børven. Spørsmålet er om han klarer å fortsette i samme spor i år, og om Odd ikke er litt for avhengig av nettopp det for å oppnå suksess denne sesongen. Har hentet inn Kachi fra Sandnes Ulf, uten at han har klart å opparbeide seg et rykte som en notorisk målscorer.

Trener: Trenersituasjonen er kanskje det største spørsmålstegnet ved Odd før denne sesongen. Uten å diskreditere Jan Frode Nornes, som åpenbart er en dyktig mann som har vært en del av Odd-teamet i over ti år, og som kjenner klubben ut og inn. Har vært Fagermos høyre hånd i en årrekke, og sørger sånn sett for en smidig overgang til tilværelsen uten Fagermo. Men vi undervurderer ikke den innflytelsen Fagermo har hatt, som hovedtrener i over et tiår, og vi er svært spent på hvordan Nornes tar kontroll over situasjonen, han er tross alt et uskrevent blad som hovedtrener.

Ressurser: Er en veldreven klubb med et flott, topp moderne anlegg. Men har ikke mye slingringsmonn når det kommer til overganger, noe forsterkningene før sesongen viser. Satser hardt på lokale talenter de siste årene, noe som har fungert svært godt, uten at det har resultert i edelt metall. Har som alle andre klubber merket korona-krisen, noe som blant annet resulterte i at alle spillerne ble permitert 45 %.

Oppsummering: Vi er klar over at vi legger oss veldig lavt her, og det føles litt unaturlig å plassere Odd så lavt på tabellen, spesielt etter den gode sesongen i fjor. Men usikkerheten med trenerskiftet, og en ung tropp som er litt for avhengig av aldrende forsvarskjemper og en Børven som bøtter inn mål spiller inn. Kombinert med at det er såpass mange lag i årets Eliteserie vi ser på som enda mer spennende enn Odd, sørger for at vi tror det blir en ellevteplass på Nornes menn denne sesongen.

12. plass: Strømsgodset Toppfotball

Strømsgodset så fortapte ut i store deler av fjorårssesongen, men en meget sterk avslutning sørget for at det til slutt endte med en ellevteplass, kun to poeng over Tromsø som rykket direkte ned. Kun to runder før slutt lå drammenserne på direkte nedrykk, men hele 6-0 hjemme mot Brann og 2-1 borte mot KBK i de to siste serierundene sørget for at vi får se seriemesterne fra 2013 også denne sesongen.

Målvakter: Danske Martin Hansen dro til Hannover 96 i vinter, og Godset står igjen med de to ungguttene Viljar Myhra og Morten Sætra. Vi er tvilsom til om de er gode nok for et lag som ønsker å kjempe på øvre halvdel av Eliteserie-tabellen. Godset har vært på jakt etter ny keeper, men det har enda ikke resultert i noe. Myhra tar trolig rollen som førstekeeper, og mye ansvar hviler på hans skuldre.

Forsvar: Kaptein Jakob Glesnes har dratt til fordel for MLS. Han blir vanskelig å erstatte, selv om forsvaret ikke akkurat var bunnsoldig selv med han på laget. Har hentet Niklas Gunnarsson inn. Han har masse erfaring, men er ikke en fullverdig erstatter for Glesnes. Jonathan Parr er enda et solid alternativ på venstreback, mens Lars Christopher Vilsvik skal få konkurranse av Nicholas Mickelson. Sistnevnte fikk forrige sesong ødelagt av en akillesskade, men U21-landslagsspilleren har et voldsomt potensial.

Midtbane: Har hentet meget spennende Janis Ikaunieks fra latviske Liepaja. Den offensive midtbanespilleren slo gjennom tidlig i hjemlandet, og står allerede med 26 landskamper. Ble hentet av franske Metz som 20-åring, men etter flere utlån klarte han aldri å slå gjennom i Ligue 1-klubben. Står med tre mål på tre treningskamper for Godset nå i sesongoppkjøringen, og ser ut til å være en solid forsterking på Godset-midtbanen. danske Mikkel Maigaard var god etter overgangen fra Raufoss i fjor, sammen med Herman Stengel og innleide Jack Ipalibo, ser midtbanen godt rustet ut.

Angrep: Lars-Jørgen Salvesen var utrolig vitkig etter overgangen fra Sarpsborg 08 i fjor sommer, og scoret syv mål på tretten ligakamper i fjor høst. Han må fortsette der han slapp om Godset skal ha noen forventninger om å se oppover på tabellen denne sesongen. Han tar plassen sentralt, mens Kristoffer Tokstad tar høyrekanten. Moses Mawa var fantastisk for KFUM før han dro til Godset i fjor, hvor han også viste gode takter utover høsten. Kan bli svært viktig for Godset i den kommende sesongen. Har en god del andre unggutter i reserve, men fremover på banen hviler det mye ansvar på de tre nevnte spillerne.

Trener: Danske Henrik Pedersen fikk det tøft med å berge Godset fra nedrykk forrige sesong, men endtte opp med å gjøre en formidabel jobb. Krever utrolig mye av spillerne sine, og nærmest halve stallen er byttet ut det seneste året. Det er åpenbart at ikke alle spillere tåler den kravstore dansken, og det blir spennende å se hvordan han får motivert spillerne om det blir nok en sesong med motgang. Men det virker som han har god tillit i gruppen, og ikke minst hos ledelse og supportere.

Ressurser: Det er ikke mye penger å bruke på nye spillere i Godset denne sommeren. Avsluttet i vår samarbeidet med investorselskapet Drammenspatriotene, som kom inn på eier- og driftssiden for å redde klubben fra konkurs tilbake i 2005. Dermed står klubben igjen på egne ben, og det er enighet om at klubben skal betale investorne 10 millioner kroner over en lengre periode. Har god støtte i Drammen, og sportssjef Jostein Flo har tidligere vist at han er en dyktig mann når det kommer til overganger både inn og ut av klubben.

Oppsummering: Er veldig avhengig av at Lars-Jørgen Salvesen fortsetter å levere denne sesongen. Om han gjør det, kombinert med et par-tre andre spennende offensive spillere i troppen, kan det bli gøy å se på Godset i år. Men bredden i troppen er urovekkende, spesielt på keeper-plass og i forsvar. Kan bli skummelt om og når skadene begynner å komme, i det som blir en intens sesong. Vi tror ikke det blir like intens nedrykkskamp som i fjor, men klubben mangler det lille ekstra til å kjempe på øvre halvdel.

13. plass: Aalesund FK

2019: 1. plass (OBOS-ligaen)
By: Ålesund
Stadion: Color Line Stadion
Kapasitet: 10 778

Aalesund er tilbake i det gode selskap, etter to sesonger nede i OBOS-ligaen. 2018-sesongen ble en gedigen skuffelse, da man mistet direkte opprykk med ett poeng på tampen av sesongen, før man ble slått 1-2 sammenlagt av Stabæk i opprykksfinalen. Men forrige sesong var Aalesund overlegne under Lars Bohinens ledelse, og vant ligaen suverent, hele 14 poeng foran Sandefjord på andreplass. Tangotrøyene starter sesongen med en knalltøff hjemmekamp mot regjerende mestere Molde.

Målvakter: Aalesund har hentet Gudmund Kongshavn fra Tromsø før denne sesongen, og har dermed to habile målvakter å velge mellom. Andreas Lie sto godt i OBOS-ligaen i fjor, men vi ser på Kongshavn som en bedre målvakt, og forventer å finne han mellom stengene når sesongen starter for alvor.

Forsvar: Med OBOS-ligaens beste forsvarsspiller i 2019 på laget, Daníel Grétarsson, er Aalesund godt rustet til å ta den defensive kampen i årets Eliteserie. Han har med seg bergenseren Jonas Grønner og nederlenderen Daan Klinkenberg, som kommer fra en meget god sesong i finske Inter Turku. Slapp ikke inn mer enn 25 mål på 30 kamper i fjor, men skal opp mot betydelig tøffere motstand i år.

Midtbane: Kommer til å merke savnet av Aron Thrándarson, som forsvant til danske OB. Kaptein Fredrik Carlsen og Peter Orry Larsen er fortsatt med. Har fått inn spennende Jordon Mutch, som har en fortid i klubber som Birmingham, Crystal Palace og Watford. 28-åringen har skrevet under på en kontrakt som strekker seg ut året, og det blir svært spennende å følge midtbanemannen som har hele 78 kamper i Premier League på CV’en. Har i tillegg hentet Simen Nordli, som var god for HamKam forrige sesong. En spennende, om enn noe nykomponert midtbane, som blir interessant å følge i årets sesong.

Angrep: Tidligere Brøndby- og Celtic’spiss Hólmbert Fridjónsson stoppet på seks mål i fjor, 12 mindre enn han scoret sesongen før. Men islendingen har et stort potensial, og utgjør sammen med Aalesund-toppscorer forrige sesong, Niklas Castro, en farlig duo. Castro var fantastisk i 2019, og ble blant annet tatt med på landslagssamlig med Chile. Men med Pape Gueye borte og Torbjørn Agdestein ute resten av sesongen med skade skal de to førstnevnte holde seg skadefrie i år.

Trener: Lars Bohinen har tre fantastiske sesonger i OBOS-ligaen, med Sandefjord i 2014 og 2016, samt med Aalesund i fjor. Han har prøvd seg i Eliteserien to ganger tidligere, sekstendeplass og nedrykk med Sandefjord i 2015 og trettendeplass med samme klubb i 2017, sesongen før han overtok Aalesund. Har nå brukt to sesonger på å få Aalesund opp, og har i tillegg perfeksjonert 3-5-2-formasjonen. Det blir spennende å se hvordan overgangen fra å dominere kampene til å nå oftere bli dominert blir for Lars og hans Aalesund-lag. Det gikk som nevnt veldig dårlig på første forsøk med Sandefjord. Men Bohinen har et helt annet, og ikke minst bedre, mannskap nå enn det han hadde den gangen.

Oppsummering: Vi synes Aalesund ser mer enn gode nok ut til å beholde plassen i Eliteserien i år. Usikkerhetsmomentene er at det er litt tynt i angrep, og om Bohinen klarer å tilpasse taktikken sin til bedre motstandere. Derfor plasserer vi dem såpass langt nede som på en trettendeplass. Men la det ikke være i tvil, vi er veldig trygg på at de holder plassen, for dette Aalesund-laget fortjener å spille Eliteserie-fotball.

14. plass: IK Start

Start rykket opp til Eliteserien på mirakuløst vis, da Lillestrøm ble slått over to kamper i opprykksfinalen. Etter å ha slått KFUM Oslo 1-0 i semifinalen, vant Start det første oppgjøret mot Lillestrøm 2-1 på hjemmebane. Men da Lillestrøm ledet 4-0 etter 61 minutter på Åråsen så det ut til at Start måtte belage seg på enda et år i OBOS-ligaen. Men takket være hele tre mål av Martin Ramsland det siste kvarteret, rykket Start opp til Eliteserien takket være flere bortemål enn kanarifuglene.

Målvakter: Tyskeren Jonas Daumeland har gjort en meget god figur etter at han kom til klubben i 2018. Synes han var bedre det første året enn det han var forrige sesong, men er klart førstevalg foran nyervervede Amund Wichne. Wichne fikk et par sjanser for Viking i fjor, og er et greit alternativ bak Daumeland.

Forsvar: Det ser litt tynt ut i den bakerste rekken hos Start, selv etter at de hentet Vegard Bergan fra Bodø/Glimt nå like før sesongstart. Han tar plass i midtforsvaret sammen med Joackim Jørgensen, ettersom Henrik Gjesdal er ute resten av sesongen med skade, og kontrakten med Damian Lowe ble terminert. Ingen av de to midtstopperene har spilt voldsomt til fotball i det siste, og ble begge sett på som overflødige i sine tidligere klubber. Har to gode backer i Eirik Wichne og Kristoffer Tønnesen, som tar plass på henholdsvis høyre og venstre back.

Midtbane: Har hentet Eirik Schulze, som ser ut til å bli den klart beste spilleren sentralt for Start. Eman Markovic tar den litt mer offensive rollen. Spilleren med mest potensiale er Erlend Sagberg, men både han, Adnan Hadzic, Isaac Twum og Afeez Aremu var litt for ujevne i fjor, og bør prestere bedre i år. Alle fire har stort potensial, og vi blir ikke overrasket om et par av de får sitt virkelige gjennombrudd denne sesongen. Kasper Skaanes er også et godt alternativ, uten at han virkelig har slått gjennom etter overgangen fra Brann.

Angrep: Martin Ramsland var den store spilleren i siste halvdel av forrige sesong, med hele 12 mål, inkludert de tre på åråsen. Men har aldri vært en notorisk målscorer tidligere. Sist han prøvde seg på øverste nivå var for Sogndal i 2016 og 2017, da han scoret henholdsvis 5 og syv mål på totalt 55 Eliteserie-kamper. Derfor forventer vi at det er Steffen Lie Skålevik som satses på sentralt på topp. Strilen var meget god sist han var i Start, presterte greit når han kom tilbake til brann, men ble aldri en hit i Sarpsborg 08. Har gode alternativer på kant, blant annet Kevin Kabran, Andri Tryggvason og Espen Børufsen. Mathias Bringaker har enda til gode å virkelig slå gjennom, men har tidligere vist at han har et stort potensial. Kasper Skaanes er også et godt alternativ, uten at han virkelig har slått gjennom etter overgangen fra Brann.

Trener: Islendingen Joey Hardarson hadde sin første sesong som hovedtrener for Start i fjor, da han ble forfremmet fra assistenttrener. Har aldri vært hovedtrener på et så høyt nivå som Eliteserien før. Foretrekker 4-2-3-1, men spilltestilen bidro ikke akkruat til sambafotball forrige sesong, og Start var aldri i nærheten av å imponere så mye som Lars Bohinens Aalesund. Et uskrevent blad på dette nivået, og har sånn sett en del å bevise.

Ressurser: Økonomien er ikke akkurat glimrende på Sør Arena om dagen, og klubben har virkelig merket korona-krisen på kroppen. Start en Drøm-prosjektet har blitt betydelig dyrere enn eierne først antok, men klubben har forhandlet frem en ny bærekraftig leieavtale med kommunen for Sør Arena. Den tidligere avtalen var såpass økonomisk ugunstig at Start vurderte å flytte til gamle Kristiansand stadion.

Oppsummering: Det er mye talent, men lite erfaring i Start-troppen. Kombinert med en trener uten erfaring på dette nivået, og en svært presset økonomi, ser vi for oss at Start kommer til å kjempe for å unngå nedrykk denne sesongen. Men om noen av de talentfulle spillerne slår gjennom, kan det fint skje at vi ser Start i Eliteserien også i 2021.

15. plass: Mjøndalen IF

Mjøndalen klarte med et nødskrik å berge plassen forrige sesong, da de med samme poengsum som Tromsø som rykket ned, 30, havnet på trygg grunn takket være bedre målforskjell. Målforskjellen var også bedre enn Lillestrøm sin, som havnet på kvalifiseringsplassen og også rykket ned. Det var første gang på denne siden av årtusenskiftet at klubben ikke rykket ned igjen på første forsøk. Men nå venter den tøffe andresesongen, og vi tror det kommer til å bli i tøffeste laget for Vegard Hansens menn.

Målvakter: Har hentet tilbake iranske Sosha Makani, som spilte i klubben fra 2016 og frem til før forrige sesong. Han har tilbakt siste året i Naft Mashed Soleyman i hjemlandet. Mjøndalen får her en keeper de kjenner, og sammen med Jorge Vieira og Georges Bokwé er keeperteamet nå mer satt enn det var før forrige sesong. Makani, som har fem landskamper for Iran, slapp kun inn 37 mål på 39 kamper for Mjøndalen i OBOS-ligaen. Og selv om nivået nå er høyere, er 33-åringen uten tvil en meget habil keeper.

Forsvar: De to stopperne Sondre Solheim Johansen og Quint Jansen har fått en ny, habil utfordrer i form av Markus Nakkim. 23-åringen ble veid og funnet for lett i hovedstadsklubben, men kan bli en solid forsterkning i MIF-forsvaret. Tre duellsterke midtstoppere som alle tre kommer til å spille mye. Vi er litt mer usikker på backplass, og synes ingen av dem som spilte i fjor overbeviste. Har ikke hentet inn forsterkninger her, så trolig blir det mest spilletid på William Sell på høyresiden og Vetle Dragsnes på venstre.

Midtbane: Det blir svært spennende å følge Kristoffer Stephensen og Lars Olden Larsen på øverste nivå. Begge to har spilt meget godt over lengre tid for henholdsvis Nest-Sotra og KFUM Oslo. Kaptein Christian Gauseth har enda tid til å spille fotball og er med videre. Tonny Brochmann var Mjøndalens beste spiller i fjor, og blir minst like viktig i år. I tillegg har man hentet «hjem» Martin Rønning Ovenstad, som ikke fikk fornyet kontrakten med Godset etter forrige sesong. God bredde og Mjøndalens klart beste lagdel.

Angrep: Her mangler det en del bredde. Det er først og fremst Sondre Liseth og Fredrik Brustad som skal kjempe om den ene spissplassen. Begge to ble også prøvd ute på kant forrige sesong, uten særlig hell. Vi er usikker på om noen av dem er kapabel til å score målene som trengs for å holde plassen i Eliteserien. De kommer til å bli brukt litt om en annen alt ettersom hvilken motstander man møter. Har personlig mest tro på sistnevnte, om farten hans kommer til sin rett har han absolutt potensial til å plage motstanderes forsvar denne sesongen. Men når alt kommer til alt føler vi at Mjøndalen bør prøve å forsterke her i sommer.

Trener: Vegard Hansen er en skikkelig fargeklatt av en trener. Alltid utatvedt og åpen, en berikelse for Eliteserien. Har også vist over lang tid at han er en fantastisk trener, motivator og god til å få mye ut av det som tross alt er veldig begrensede ressurser i Mjøndalen.

Ressuerser: Som nevnt ovenfor er det ikke penger som har sørget for at Mjøndalen spiller på øvre nivå. Men klubben er meget godt drevet, og engasjementet for klubben er stort i bygden. Holder på å ferdigstille ny tribune på ene langsiden, et prosjekt som inkluderer boliger, og som sørger for at klubben er godt rustet også i årene som kommer.

Oppsummering: En sterk midtbane er dessverre ikke godt nok til å holde plassen i Eliteserien. Mellomsjiktet i Eliteserien er såpass jevnt i år, og vi klarer ikke å se at dette Mjøndalen-laget skal blande seg blant lagene midt på tabellen. Det blir en kamp, som i fjor, men denne gangen tror vi ikke man er like heldig. Om det skjer ting på overgangsmarkedet i sommer kan ting forandre seg, eller om én av de to spissene virkelig får et gjennombrudd denne sesongen.

16. plass: Sandefjord Fotball

Med seier i fem av de siste seks ligakampene i OBOS-ligaen forrige sesong sørget Martí Cifuentes menn for at det var Sandefjord og ikke Start som tok den direkte opprykksplassen bak suverene Aalesund. Dermed var det tredje opprykket til Eliteserien siden 2014 et faktum. Begge de to foregående sesongene har de blitt tippet rett ned igjen av de fleste. I 2015 var det nettopp det som skjedde, mens opprykket i 2016 holdt i to sesonger.

Målvakter: Urovekkende tynt her for et Eliteserie-lag. Førstevalg er Jacob Storevik, som sto nesten alle kampene i fjor. Var en del av Rosenborgs junior-stall, men har aldri prøvd seg på et nivå over OBOS-ligaen. Han sto greit i fjor, men dette er en helt annen oppgave. Bak seg i køen har han unggutten Jesper Granlund, som aldri har spilt en tellende kamp for A-laget.

Forsvar: Solgte for få uker siden Marius Høibråten til Bodø/Glimt. Han var Sandefjords beste forsvarsspiller i fjor. Han er ikke erstattet, så stopperparet i år kommer til å være Lars Grorud og Marc Vales. Brice Wembangomo har lenge vært svært lovende, og var god forrige sesong, spesielt fremover på banen. Det samme gjelder Anton Kralj, men det blir spennende å se om de får like mye plass og frihet fremover på banen denne sesongen.

Midtbane: Har stått for en av de store overraskelsene på det norske overgangsmarkedet før denne sesongen, når de hentet brasilianske Zé Eduardo. Han har ikke spilt fotball siden kontrakten med FC Wil 1900 gikk ut forrige sommer, men står med over 60 kamper i Serie B og 19 i Serie A for klubber som Parma, Empoli og Cesena. Den overgangen kan slå begge veier! Men ellers ser det OK ut på midtbanen til SF. Har enda Rufo, som fikk prøve seg et halvt år i Eliteserien i 2018, og Enric Vallés, to spanjoler som tar henholdsvis den offensive og defensive plassen på midtbanen. Emil Pálsson får nok også mye spilletid i år, mens det ellers er flere unge alternativer å velge i.

Angrep: Toppscorer i OBOS i fjor, Pontus Engblom, har forsvunnet til svensk fotball. Svensken scoret hele 19 mål, og vil bli svært savnet denne sesongen. Har også tapt Mohamed Ofkir til Sarpsborg 08. Så det store spørsmålet er hvem som skal sørge for målpoengene fremover på banen for Sandefjord. Sivert Gussiås og George Gibson har begge scoret masser av mål på lavere nivå, og må levere når de nå blir kastet til løvene, om Sandefjord skal overleve denne sesongen.

Trener: Lå tynt ann da han var offentlig ute å kritiserte klubben i media i vinter, men Marti Cifuentes er klar for sin første sesongstart i Eliteserien som Sandefjord-trener. Var god når han overtok et allerede nedrykksdømt lag i 2018, og tok de opp igjen på første forsøk i fjor. Har allerede vekket interesse fra større klubber på grunn av suksessen med Sandefjord. Dessverre har han ikke fått levert den beste verktøykassen før denne sesongen, og vi kan ikke se at han skal klare å redde denne stallen fra nedrykk. Men om han gjør det, er vi sikker på at han trener et større lag enn Sandefjord i 2021.

Ressurser: Som man ser på overgangsaktiviteten det siste halve året er det ikke mye å hente til hente til det som skjer de neste dagene. Er en liten klubb i Eliteserie-målestokk, men har et fint og intimt stadion.

Oppsummering: Jeg er nok ikke den eneste som tipper Sandefjord på sisteplass før sesongstart. Alle forutsetninger tilsier at det blir nærmest en umulig oppgave for Cifuentes og co. Troppen er betydelig svekket, og det finnes ikke midler til å forsterke den for øyeblikket Men det er ikke alltid en ulempe å måtte sparke nedenfor og opp. Vi har sansen for spanjolen, og er sikker på at Sandefjord kommer til å gjøre et godt forsøk på å klare seg. Men det er rett og slett 15 andre lag som er bedre enn dem i Norge per dags dato.

Loading...

Loading…

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler