Alt du trenger å vite om VM 2018

Verdensmesterskapet i fotball i Russland sommeren 2018 nærmer seg med stormskritt, og i dette blogginnlegget skal vi se nærmere på hva som venter oss i verdens største land.

Totalt tolv forskjellige stadioner i elleve byer skal være verter for mesterskapet som strekker seg fra åpningskampen 14. juni til finalen 15. juli.

Åpningskampen skal bli spilt på Luzhniki stadion i Moskva mellom Russland og Saudi Arabia i gruppe A. Også finalen den 15. juli vil bli spilt på dette stadionet.

Valget av Russland som vertsnasjon

Det var opprinnelig 9 land som hadde meldt seg som interesserte til å holde VM 2018 når fristen løp ut i februar 2009, men flere land falt fra kort tid etter.

Mexico var det første landet som trakk sin interesse før Indonesia også måtte trekke seg ut av kampen da den indonesiske regjeringen ikke klarte å skrive en garanti før fristen gikk ut.

Senere trakk nasjoner ikke en del av UEFA seg fra prosessen, som Australia, USA og Japan og det ble klart at VM i 2018 kom til å bli arrangert i Europa.

Til slutt var det Russland, Belgia/Nederland, Portugal/Spania og England igjen, og de fikk halvannet år på seg til å forberede budene.

I desember 2010 samlet FIFA sitt hovestyre seg for å stemme over hvem som skulle få arrangere VM 2018, og etter to runder der England ble eliminert i den første, vant Russland med 13 stemmer over Portugal/spanias 7 og Belgia/Nederlands 2.

Sepp Blatter Russland

Ville ha 40 lag i turneringen

I 2013 kom daværende UEFA-president med et forslag om å øke antall lag i VM fra dagens 32 til 40. Formatet ville blitt det samme bare med fem lag i hver gruppe istedenfor fire som i dag.

Forslaget kom fordi flere mente at Afrika og Asia burde få flere lag i turneringen i forhold til antallet fra Europa og Sør-Amerika.

Men forslaget ble raskt tilbakevist fordi Russland allerede var langt ut i planleggingen av et mesterskap til 32 nasjoner. Forlaget er lagt i skuffen inntil videre.

Formatet på turneringen

De 32 nasjonene som kvalifiserer seg til VM i 2018 vil, som tidligere, bli plassert i totalt åtte grupper med fire lag i hver gruppe.

De fire nasjonene i hver gruppe spiller én gang mot hverandre, og de to beste nasjonenefra hver gruppe kvalifiserer seg til utslagsspillet.

Rangeringen av lagene intert i gruppen går først og fremst på antall poeng. Skulle to eller flere av lagene havne på lik poengsum er det målforskjellen som avgjør hvem som går videre.

Om også målforkjellen skulle være lik vil det være antall mål scoret som er utslagsgivende. Om alle de tre kriteriene ovenfor er lik, vil rankingen bli som følger:

  • Poeng i innbyrdes oppgjør
  • Målforskjell i innbyrdes oppgjør
  • Antall mål scoret i innbyrdes oppgjør
  • Fair-play poeng
  • Loddtrekning

I utslagsrundene vil kampene bli avgjort med to ganger femten minutters ekstraomganger om lagene er likt til full tid. Om lagene er likt også etter ekstraomgangene vil kampen bli avgjort på straffesparkskonkuranse.

Utslagsrundene består av åtte 16-delsfinaler der gruppevinnerene møter gruppetoerne, kvartfinaler, semifinaler og en bronsefinale før finalen spilles i Moskva den 15. juli.

Alle reglene for mesterskapet finner du på FIFA.com.

Verstsbyer og arenaer

Totalt tolv stadioner i elleve byer skal være vertsskap for mesterskapet, alle bortsett fra én i den vestlige og europeiske delen av Russland for å ta hensyn til reiseavstander.

Moskva

Hovestaden i Russland med 12,3 millioner innbyggere er en av verdens største og eksotiske byer og er hjem for to av stadionene i verdensmesterskapet.

Spartak stadium

Spartak Stadion
Prosjekt: Ny stadion
Kapasitet: 43.300 tilskuere
Hjemmelag: FC Spartak Moskva

Én 16-delsfinale

Luzhniki Stadion

Luzhniki Stadion
Prosjekt: Reovert stadion
Kapasitet: 81.000 tilskuere
Hjemmelag: Russlands landslag

Én 16-deslfinale, én semifinale og finalen

Ekaterinburg

Byen som ligger ved føttene til Uralfjellene på grensen mellom Asia og Europa har 1,4 millioner innbyggere, noe som gjør den til den fjerde største byen i Russland.

Ekaterinburg stadion

Ekaterinburg stadion
Prosjekt: Renovert stadion
Kapasitet: 35.700 tilskuere
Hjemmelag: FC Ural

Kazan

Kazan er en av de eldste byene i Russland og feiret sitt 1000-årsjubileum i 2005. Byen er kjent som Russlands studentby nummer en der over 180.000 av byens 1,2 millioner innbyggere er studenter.

Kazan Arena

Kazan Arena
Prosjekt: Ny stadion
Kapasitet: 44.800 tilskuere
Hjemmelag: FC Rubin Kazan

Én 16-delsfinale og én kvartfinale

Saransk

Saransk er en relativt liten by i russisk målestokk med sine 300.000 innbyggere. Men byen er kjent for å oppfostre mange og gode idrettsuttøvere.

Saransk stadion

Saransk stadion
Prosjekt: Ny stadion
Kapasitet: 44.400 tilskuere
Hjemmelag: FC Mordovia

Samara

Byen med 1,1 millioner innbyggere er en av de største som ligger langs elven Volga og hjem til det russiske romfarerprosjektet. Byen fungerte også som hovestad for Russland under 2. verdenskrig.

Samara Arena

Samara Arena
Prosjekt: Ny stadion
Kapasitet: 44.800 tilskuere
Hjemmelag: FC Krylya Sovetov

Én 16-delsfinale og én kvartfinale

Volgograd

Byen som tidligere var kjent som Stalingrad er mest kjent for de voldsomme kampene under 2. verdenskrig. Idag har byen litt over en million innbyggere og kjent for industri som skipsbygging og stålproduksjon.

Volgograd stadion

Volgograd stadion
Prosjekt: Ny stadion
Kapasitet: 45.500 tilskuere
Hjemmelag: FC Rotor

Rostov-On-Don

Rostov-On-Dov ligger på steppene til elven Don og er hjem til ca 1,1 millioner innbyggere, og er et viktig transportknytepunkt i sør-Russland.

Rostov Arena

Rostov Arena
Prosjekt: Ny stadion
Kapasitet: 45.100 tilskuere
Hjemmelag: FC Rostov

Én 16-delsfinale

Sochi

Byen med 400.000 tilskuere er mest kjent for å holde vinter-OL i 2014, men er også et yndet reisemål for russere med sine kilometerlange hvite strender. Byen strekker seg 140 kilometer langs kysten og er dermed Europas lengste by.

Fisht stadion

Fisht stadion
Prosjekt: renovert stadion
Kapasitet: 47.700 tilskuere
Hjemmelag: Russlands landslag

Én 16-deslfinale og én kvartfinale

Nizhny Novgorod

Byen er en av de mest tradisjonsrike byene i Russland og var landets viktigste foretningsby på 1800-tallet. I dag er byen med 1,2 millioner innbyggere på UNESCOs verdensarvsliste.

Nizhny Novgorod stadion

Nizhny Novgorod stadion
Prosjekt: Ny stadion
Kapasitet: 45.300 tilskuere
Hjemmelag: Olympiets Nizhny Novgorod

Én 16-delsfinale og én kvartfinale

Saint Petersburg

Byen ble grunnlagt i 1703 av Peter den Store som den nye hovedstaden i det russiske imperiet. Idag er den landets nest-største by med 5,2 millioner innbyggere og den mest besøkte med sine 5 millioner turister hvet år.

Saint Petersburg stadion

Saint petersburg stadion
Prosjekt: Ny stadion
Kapasitet: 68.100 tilskuere
Hjemmelag: Zenit Saint petersburg

Én 16-deslfinale, én semifinale og bronsefinalen

Kalinigrad

Kalinigrad var opprinnelig hovedstad i øst-Preussen under navnet Königsberg, men er i dag en del av Russland og en viktig havn og inngangsport til Europa for landet. Byen har 460.000 innbyggere.

Kalinigrad stadion

Kalinigrad stadion
Prosjekt: Ny stadion
Kapasitet: 35.200 tilskuere
Hjemmelag: FC Baltika Kalinigrad

Gruppene:

Gruppene til årets mesterskap ble trukket 01. desember i fjor og du kan lese alt om trekningen her.

(trykk på lagnavnene for utdypende analyser).

Gruppe A
Russland
Saudi Arabia
Egypt
Uruguay
Gruppe B
Portugal
Spania
Marokko
Iran

Gruppe C
Frankrike
Australia
Peru
Danmark

Gruppe D
Argentina
Island
Kroatia
Nigeria

Gruppe E
Brasil
Sveits
Costa Rica
Serbia

Gruppe F
Tyskland
Mexico
Sverige
Sør-Korea

Gruppe G
Belgia
Panama
Tunisia
England

Gruppe H
Polen
Senegal
Colombia
Japan

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1477 Artikler