Any given Sunday
Oliver Stone er mest kjent for politiske filmer, men med Any Given Sunday viser han at kan holde andre baller i spill også. Med stjerner som Cameron Diaz, Al Pachino og Jamie Foxx har han laget en spennende film om et ameriansk fotball lag som kjemper om tilværelsen. Pachino spiller den nedbrutte treneren for laget fra Miami, mens Diaz spiller den kyniske eieren. Foxx derimot er stjernen på laget, quarterback. Fra filmen er det spesielt Pachinos tale som har bitt seg fast, “Life is just a game of inches”.
Bend it like Beckham
Fotball er med å bryter ned barrierer i Bend it like Beckham. Indiske Jesminder Bjamra som nettopp har flyktet til England drømmer om å spille for landslaget, akkurat slik som David Beckham gjør. Selvsagt er ikke det så lett å få til, spesielt når man har en konservativ mor som ikke liker det. Da er det godt at man kan få støtte fra Keira Knighley og en søt trener. Bend it like Beckham er en film om fotball som både gir god underholdning, kan løfte troen på seg selv og gjøre unge kvinner selvbevisste på en positiv måte.
The Big Lebowski
White Russian, bowling og en skyteglad venn er noen av ingrediensene i The Big Lebowski. Viktigst av alt er nok likevel de to ytterpunktene, Lebowski og Lebowski. Den ene er en boms, mens den andre har alt. Bowling handler om så mye mer enn bare å kaste en ball. Det handler om teamet og banen som gir vei mot målet. Bowling handler mye om en rett strekning, før man treffer målet, og det gjør også The Big Lebowski.
White men can’t jump
Woddy Harrelson og Wesley Snipes spiller i en film som er fylt med morsomme poeng og mye basketball. Duoen møtes på Venice Beach og målet er å vinne lokale konkurranser i streetball. Selv om det er 25 år siden filmen hadde premiere gir den deg fortsatt energisk underholdning, og vittigheter blir servert som slam dunks i en NBA kamp.
Senna
Brasilianske Ayrton Senna er en av de virkelige legendene innen Formel 1. Så du et Formel 1 løp på 80 eller 90-tallet var det stor sjanse for at Senna var den som kjørte best. Frem til ulykken i 1994 som krevde livet hans rakk han å bli selve ansiktet til Formel 1. Filmen er fylt med filmer av Senna privat, presse konferanser og ikke minst er det fokus å rivaleriet med Alain Prost, den tidligere lagkameraten til Ayrton Senna. Det er nesten så man kan si at det ikke er en dokumentar. Du får oppleve den karismatiske Senna som virkelig elsker Formel 1.
When we were kings
I 1974 møttes Muhammed Ali og George Foreman i Rumble in the Jungle. Filmen ble innspilt under kampen i Zaire, men det tok over 20 år å få den lansert. Det kan se ut som om tiden ble brukt godt, dokumentaren har nemlig vunnet Oscar. I filmen får du servert klipp fra treningen frem til kampen hvor den største av de alle vant tilbake tittelen. Ali som ikke var favoritt bega seg i kamp med en ubeseiret stormester, og mot alle odds vant han.
Raging bull
Martin Scorsese har laget mange gode filmer, men Raging Bull er noe for seg selv. Brutal og ærlig, det er hvordan filmen om Jake LaMotta best kan beskrives. Innspilt i sort og hvit har filmen virkelig klart å fange den råe volden som skjer i bokseringen. Filmen kan best beskrives som et studie av råskapen som finnes i boksekamper, fremfor å bli kalt en biografi av Jake. Raging Bull er det motsatte av Rocky. Det er ingen moralske seiere, det er kun seiere. Helten får heller ikke sin utvalgte i denne filmen som er langt unna å være et eventyr.
Rocky
Arbeiderklassehelten Rocky fikk et navn alle visste om på 80-tallet. Filmen vant også en Oscar. Innlevelse og følelser er kanskje ikke det man forbinder med Sylvester Stallone i dag, men det er virkelig ord som passer for Rocky Bilboa. Storyen går ut på en nedbrutt bokser som får sin siste sjanse til å bevise hva han er. Kampen er mot verdensmesteren i tungvekt. Stallone har virkelig satt sitt peg på filmen, både som helt og som manusforfatter.
Børning
Anders Baasmo Christiansen, Jenny Skavlan, Otto Jespersen og Sven Nordin. Trengs det noe mer for å lage en skikkelig film? Rulletobakk og råning er kanskje ikke en idrettsgren, men filmen handler om konkurransen Street Legal. Filmen viser vanskelighetene som kan oppstå når to ulike verdener møtes. Nina og Roy, datter og far, er ulike, og ferien skal tilbringes sammen. Roy taper Street Legal, men i Illegal Street Race kan han vinne æren tilbake. Hvem er først til Nordkapp?
Lange flate ballær
Ting går ikke som det skal på EdGarasjen i Fredrikstad. Det er overhengende fare for at verkstedet blir lagt ned. Da finnes det ingen ting som passer bedre enn å svi av kassabeholdningen på guttetur til Fotball VM i Tyskland. Og det skal skje uten følge av bedre halvdeler. Med gjesteopptredener fra personer som Ari Behn, Dorthe Skappel, Wig Wam og Valgers Svarstad Haugland fikk filmen mye oppmerksomhet. I tillegg finner vi tidligere fotballpersonligheter som Åge Hareide og Stig Inge Bjørnebye. Det skal ikke legges skjul på at dialekt er en viktig ting i filmen Lange flate ballær. Det er nemlig det tidligere kampropet til Sarpsborg. Lange, flate ballær døm i nettet skallær!
Hans Nielsen
248 Artikler